Κυριακή , 5 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Βρετανοί επιστήμονες: «Πάνω από 750.000 ενεργά κρούσματα, μάσκες για πάντα σε κλειστούς χώρους»

Οι λοιμώξεις από κορονoϊό πρέπει να πέσουν κάτω από τις 10.000, πριν ο Μπόρις Τζόνσον αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς του λοκντάουν, ενώ οι Βρετανοί μπορεί να χρειαστεί να φορούν μάσκες «για πάντα», προειδοποίησαν οι κορυφαίοι επιστημονικοί σύμβουλοι της Ντάουνινγκ Στριτ…

Ο Τζέρεμι Φάραρ, επικεφαλής του Wellcome Trust και μέλος του SAGE, δήλωσε ότι υπάρχουν 750.000 ενεργά κρούσματα στην Αγγλία, αριθμός κατά 75 φορές μεγαλύτερος από τον επιθυμητό.

Για λόγους σύγκρισης, ο εκτιμώμενος αριθμός ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μέσα σε μια ημέρα ουδέποτε έχει υποχωρήσει κάτω από τις 14.000 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Η μεταδοτικότητα εξακολουθεί να είναι απίστευτα υψηλή στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4. «Αν ήταν ακόμα σε αυτό το επίπεδο και δεν είχαμε επιβάλει ήδη λοκντάουν, θα έπρεπε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει τα κρούσματα να μειωθούν σε μερικές χιλιάδες πριν μπορέσουμε ενδεχομένως να σκεφτούμε την άρση των περιορισμών.»

Πρόσθεσε ότι δεν ήταν λογικό για τους υπουργούς να ορίσουν μια ημερομηνία για την άρση των περιορισμών, προειδοποιώντας ότι πρέπει να οδηγηθούν από τα αποδεικτικά στοιχεία, προκειμένου να αποφευχθεί τρίτο κύμα στην πανδημία.

Ο Φάραρ προειδοποίησε ότι το lockdown θα μπορούσε να κρατήσει για μήνες. «Εκτιμώ ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνυον το πρόγραμμά τους, αλλά τα δεδομένα πρέπει να μας οδηγήσουν. Το 2020 καταργήσαμε τους περιορισμούς πολύ γρήγορα, όταν τα δεδομένα δεν θα το επέτρεπαν πραγματικά και, ειλικρινά, ως αποτέλεσμα ο δείκτης μεταδοτικότητας επανήλθε σε αυτή τη χώρα.»

«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο: το Ηνωμένο Βασίλειο αξίζει εύσημα για την επιστήμη πίσω από τα εμβόλια και τις υποδομές, καθώς 30 εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί. Όμως, ο ρυθμός μετάδοσης είναι απίστευτα υψηλός και πρέπει να τον μειώσουμε.»

Σε μια ακόμα πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, ο συνάδελφός του στο SAGE Τζον Έντμουντς προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί είναι πιθανό να βρίσκονται σε ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα προσώπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εσωτερικούς χώρους, δεν αποκλείεται να εφαρμόζονται για πάντα.

Οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, επιμένουν ότι η ανοσία από τα εμβόλια θα πρέπει να είναι αρκετή για να αποτρέψει τα μεταλλαγμένα στελέχη που προκαλούν σοβαρή ασθένεια, ακόμη και αν δεν εμποδίζουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν ξανά.

Χάνκοκ: Εμβολιασμός σε απίστευτους ρυθμούς

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έθεσε σήμερα τους όρους μιας «ευκολότερης» εξόδου από το λοκντάουν, επειδή οι Βρετανοί συρρέουν για να εμβολιαστούν με «απίστευτους αριθμούς». Είπε ότι η πρόσληψη του εμβολίου ήταν «πολύ υψηλότερη» από ότι αναμενόταν, με περισσότερο από το 90% όσων ανήκουν στις ομάδες πρώτης προτεραιότητας να έχουν ήδη λάβει μια δόση ή να έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να το πράξουν.

Ο αριθμός των 750.000 μολύνσεων στην Αγγλία προέρχεται από εκτιμήσεις της ONS για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Ιανουαρίου, η τελευταία για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Αυτά καθορίζονται με τυχαία δειγματοληψία χιλιάδων Βρετανών για να δουν αν έχουν μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια επεκτείνουν τα ευρήματα στον πληθυσμό.

ΠΗΓΗ

Shares