Κυριακή , 5 Μαΐου 2024

Oι Η.Π.Α. πουλούν το ιρανικό πετρέλαιο που κατάσχουν από την εφαρμογή των κυρώσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν πέρυσι περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού καυσίμου, τα οποία κατασχέθηκαν εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς ένα ακόμα πλοίο, που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, αναχαιτίστηκε και τώρα κατευθύνεται σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών.

To 2020, η Ουάσινγκτον υπό την ηγεσία Τραμπ, εφαρμόζοντας μία νέα προσέγγιση στο θέμα, εκείνη της κατάσχεσης αγαθών χωρίς να συλλαμβάνει τον ιδιοκτήτη, κατόρθωσε να κατασχέσει σχεδόν 1,2 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης, τα οποία, όπως υποστηρίζει, αποστέλλονταν από το Ιράν στη Βενεζουέλα μέσα σε τέσσερα τάνκερ.

Image result for us seizes iranian tankers

H ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάσχεση τεσσάρων Ιρανικών τάνκερ 

Τα φορτία αποτελούν τη μεγαλύτερη ποσότητα ιρανικού υλικού που έχουν κατασχέσει μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το καύσιμο μεταφέρθηκε σε άλλα σκάφη και στάλθηκε στις Η.Π.Α., όπου πουλήθηκε  με τα έσοδα να διανέμονται για την ενίσχυση του ταμείου που υποστηρίζει Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα τρομοκρατίας, χρηματοδοτούμενης από διάφορα κράτη.

Οι κατασχέσεις αποτελούν μέρος της επιβολής σκληρών οικονομικών κυρώσεων της αμερικανικής πλευράς προς την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει έναν αριθμό ιρανικών οργανώσεων σαν “τρομοκρατικές”. Έτσι συνεχίζονται οι δεκαετίες πικρής λεκτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κράτη, με το Ιράν να αρνείται ότι πράττει κάτι παράνομο.

Πηγή: Al – Jazeera

Του ειδικού συνεργάτη

Shares