Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Θεσσαλονίκη: Γέμισε ο ουρανός με drones! Ετοιμάζεται η πόλη για ΣΕΙΣΜΟ…

Θεσσαλονίκη: Γέμισε ο ουρανός με drones! Ετοιμάζεται η πόλη για ΣΕΙΣΜΟ...

Άσκηση για την αντιμετώπιση ισχυρού σεισμού θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη με τη χρήση drones, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο διεθνές έργο «ResponDrone», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Horizon 2020.

Τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας θα εξετάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα η Γαλλική Επιτροπή για την Εθνική Ανθεκτικότητα (Haut Comité Français pour la Résilience Nationale), που εδρεύει στο Παρίσι και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καλλίτσα Πανταζή από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Περιφέρειας, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί το 2021.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση ισχυρού σεισμού στη Θεσσαλονίκη, με σήμα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απογειώνεται ο στόλος των drone πάνω από το κέντρο της πόλης. Ένας πιλότος χειρίζεται από το έδαφος τα drone, που καταγράφουν τις πρώτες πληροφορίες και στέλνουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ το σήμα για άμεση επέμβαση σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες εικόνες φτάνουν στο κέντρο ελέγχου και αποκαλύπτουν ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει και ποιες είναι οι υπάρχουσες οδοί διαφυγής για όσους προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Στο μεταξύ, εντοπίζονται ορισμένες εστίες πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα και τα πυροσβεστικά οχήματα λαμβάνουν ακριβείς εντολές για το σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούν και την ακτίνα με την οποία πρέπει να γίνει η ρίψη των αντιπυρικών υγρών.

«Στόχος του έργου, στο οποίο συμπράττουν 20 εταίροι από δώδεκα χώρες της ΕΕ, αλλά και από τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ, είναι να χρησιμοποιήσει στόλους μη επανδρωμένων drone και όχι μεμονωμένα. Τα πλεονεκτήματα του εγχειρήματος είναι η έλλειψη του κινδύνου που έχουν οι επανδρωμένες αποστολές και η αμεσότητα στην αποστολή των πρώτων κρίσιμων πληροφοριών μετά από μια φυσική καταστροφή», επισήμανε χαρακτηριστικά η Κ. Πανταζή.

Και μπορεί η άσκηση να προγραμματίζεται για το 2021, ωστόσο οι προετοιμασίες θα ξεκινήσουν από την καταγραφή των αναγκών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην Κεντρική Μακεδονία.

Αφού καταγραφούν οι ανάγκες, θα προσδιοριστούν οι τομείς στους οποίους θα αναπτυχθούν εξειδικευμένες εφαρμογές από τους τεχνικούς εταίρους του έργου, θα σχεδιαστεί το σενάριο και θα προβλεφθεί ο ρόλος κάθε φορέα σε αυτό (της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της τροχαίας κ.ά.). Επιπλέον, θα εκπαιδευτούν οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και όσοι συνεισφέρουν στο έργο αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενός σεισμού.

Σε ό,τι αφορά τον λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε ο σεισμός ως κεντρικό θέμα του σεναρίου της άσκησης, η κ. Πανταζή επισήμανε ότι θεωρείται υψηλός ο κίνδυνος σεισμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Άλλωστε, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του έργου «ResponDrone», οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οι ζημιές στις υποδομές και στην ανθρώπινη υγεία συνεπάγονται υψηλό κόστος για την κοινωνία και την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, το κλειδί της πρόκλησης φαίνεται να είναι η εύρεση της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων αντιμετώπισης κρίσεων, μέσα από την καινοτομία και την προστασία των πολιτών, με παράλληλη μείωση του χρόνου και αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης διάσωσης.
pontos-news.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares