Σάββατο , 27 Απριλίου 2024

Rafale και S-400: Η Ινδία θέλει να «αφοπλίσει» την Κίνα

Η Ινδία έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με εξοπλιστικά προγράμματα για τις αεροπορικές της δυνάμεις, όπως η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αλλά και η προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, λόγω του ιδιαίτερου γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού «περιβάλλοντος της».

Και αυτό, διότι η Ινδία είναι αναγκασμένη να έχει δύο «μέτωπα» απέναντι στους περιφερειακούς «αντιπάλους» και «ορκισμένους εχθρούς» της, το Πακιστάν και την Κίνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο ανταγωνισμός σε οπλικά συστήματα και στρατιωτικούς εξοπλισμούς γενικότερα, χωρίς να λείπουν τα διάφορα «επεισόδια» μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών αυτών.

Η περιοχή Ladakh στα σύνορα Κίνας και Ινδίας έχει γνωρίσει μεγάλη ένταση τον τελευταίο χρόνο και αμυντικοί αναλυτές τονίζουν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 της Ινδίας δημιουργούν ένα «δίδυμο-θάνατος» για τις κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι και η Κίνα διαθέτει πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400, που έχει αναπτύξει και στην συνοριακή διαφιλονικούμενη περιοχή, εντούτοις η Ινδία αναμένεται να παραλάβει και αυτή τους επόμενους μήνες τους ρωσικούς πυραύλους.

Οι ισορροπίες ισχύος και οι «λεπτομέρειες»
Όπως αναφέρει ο Abhijit Iyer-Mitra, ειδικός αναλυτής στο Institute of Peace and Conflict Studies με έδρα το Νέο Δελχί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ινδία να αναπτύξει τους S-400 εναντίον των Κινέζων τονίζοντας πως «,γι’αυτό και τα αεροσκάφη Rafale έχουν αναπτυχθεί εναντίον των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων και όχι εναντίον του Πακιστάν». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Οι S-400 είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σύστημα και στην πράξη δημιουργεί μια αμυντική ασπίδα ενάντια στα κινεζικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να δίνει χώρο και να αποδεσμεύει τα ινδικά Rafale για να αντιμετωπίσουν τα κινεζικά αεροσκάφη».

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός παράγοντας είναι οι κινεζικοί πύραυλοι S-400, όμως ο Ινδός αναλυτής υπογραμμίζει ότι τα γαλλικά μαχητικά μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τόσο το αντιαεροπορικό σύστημα, καθώς έχουν δοκιμαστεί απέναντί τους στο παρελθόν με πολύ θετικές επιδόσεις, όμως από την άλλη οι Κινέζοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει τους S-400΄απέναντι στα Rafale, παρά μόνο σε ρωσικής κατασκευής μαχητικά.

Αυτό δίνει στην Ινδία ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς τα Rafale της, κάτω από την «αμυντική ομπρέλα» των πυραύλων S-400 θα γνωρίζει πολύ καλά πώς να αποφύγει τους κινεζικούς S-400 και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μη δοκιμασμένα μαχητικά αεροσκάφη J-20.

 

onalert.gr

Shares