Σάββατο , 22 Ιανουαρίου 2022

Πακιστάν: Βάναυση δολοφονία αναδεικνύει τη βία κατά των γυναικών

Οι τελευταίες ώρες της Νουρ Μουκαντάμ ήταν γεμάτες τρόμο. Χτυπημένη επανειλημμένα, η 27χρονη πήδηξε από ένα παράθυρο αλλά ανασύρθηκε, ξυλοκοπήθηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε από τον δράστη.

Για τη δολοφονία της κατηγορήθηκε παιδικός της φίλος. Ο φρικιαστικός θάνατος της Νουρ σε πολυτελή γειτονιά της πρωτεύουσας, Ισλαμαμπάντ, είναι ο τελευταίος από μια σειρά επιθέσεων κατά γυναικών στο Πακιστάν. Aκτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις με βάση το φύλο αυξάνονται καθώς η χώρα βαδίζει προς μεγαλύτερο θρησκευτικό εξτρεμισμό .

Η Μουκαντάμ ήταν κόρη διπλωμάτη και η ιδιότητά της ως μέλους της ελίτ του Πακιστάν έφερε στο προσκήνιο την ανελέητη και αυξανόμενη βία κατά των γυναικών στη χώρα, δήλωσε η εξέχουσα ακτιβίστρια Ταχίρα Αμπντάλα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γυναικών, που γίνονται θύματα τέτοιας βίας, βρίσκεται μεταξύ των φτωχών και των μεσαίων τάξεων και ο θάνατός τους συνήθως δεν αναφέρεται ή συχνά αγνοείται. “Θα μπορούσα να σας δώσω μια λίστα επιθέσεων κατά γυναικών μόνο σε μία εβδομάδα, μακρύτερη από το χέρι μου. Η επιδημία των σεξουαλικών εγκλημάτων και της βίας κατά των γυναικών στο Πακιστάν είναι μια σιωπηλή επιδημία. Κανείς δεν το βλέπει. Κανείς δεν μιλάει για αυτό.” 

Human rights activist Tahira Abdullah lashes out at Ayesha Gulalai

Η Ταχίρα Αμπντάλα 

Παρόλα αυτά το κοινοβούλιο της χώρας απέτυχε πολύ πρόσφατα να εγκρίνει νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην προστασία των γυναικών από τη βία στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από τον σύζυγο. Αντ ‘αυτού, ζήτησε από “συμβούλιο ισλαμικής ιδεολογίας” να εξετάσει το μέτρο. Σημειώνεται πως το ίδιο συμβούλιο είχε προηγουμένως γνωμοδοτήσει ότι είναι “εντάξει” για έναν άντρα να χτυπά τη γυναίκα του.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις τηλεφωνικές γραμμές ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρο το Πακιστάν έδειξαν αύξηση κατά 200% στο νοσηρό φαινόμενο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος. Οι αριθμοί ήταν ακόμη χειρότεροι μετά τον Μάρτιο, όταν άρχισαν τα lockdown της COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη.

Police finally recover mobile phones of Zahir Jaffer, Noor - Pakistan - DAWN.COM

O κατηγορούμενος ως δράστης της δολοφονίας της Νουρ, Ζαχίρ Τζαφάρ 

Το 2020, η χώρα βρισκόταν σχεδόν στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως του δείκτη φύλου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στον αριθμό 153 από τις 156 χώρες, μπροστά από το Ιράκ, την Υεμένη και το Αφγανιστάν, οι οποίες κατείχαν την τελευταία θέση παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν και τα 20 χρόνια διεθνούς προσοχής για τα θέματα φύλου εκεί.

Πολλές από τις επιθέσεις στο Πακιστάν είναι οι λεγόμενες δολοφονίες τιμής, όπου ο δράστης είναι ένας αδελφός, πατέρας ή άλλος άνδρας συγγενής. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 1.000 γυναίκες δολοφονούνται με αυτόν τον τρόπο, πολλές από τις οποίες δεν αναφέρονται, επισημαίνουν εργαζόμενοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην επίθεση εναντίον της Μουκαντάμ, η αστυνομία κατηγόρησε τον Ζαχίρ Τζαφάρ, γιο ενός πλούσιου βιομηχάνου, για φόνο. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τη δολοφόνησε επειδή η Νουρ απέρριψε την πρόταση γάμου του.

Πηγή: Associated Press, (AP)

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares