Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2022

Ομόλογα: Άνοδο στις αποδόσεις φέρνει η εκτίμηση για αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2%

Αρκετοί θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν πλέον ότι βασικό επιτόκιο μπορεί να φτάσει το 2%, αν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να δείχνουν ότι ο βασικός στόχος κινείται εκτός στόχου και το 2025


Οι δυσοίωνες προβλέψεις για νέες αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ συντηρούν το αρνητικό κλίμα στην αγορά των ομολόγων, παρά την ανάκαμψη που εμφανίζει το ευρώ.

Μετά την πρόσφατη άνοδο του βασικού επιτοκίου κατά 0,75% στο 1,25%, το «στοίχημα για τις αγορές» είναι το πού θα σταματήσει η ΕΚΤ.

Αρκετοί θεσμικοί επενδυτές, πριν από την τελευταία αύξηση του επιτοκίου, τοποθετούν το πλαφόν για το βασικό επιτόκιο στο 1,50% (βλ. τελευταία έκθεση Bofa). Πλέον, όμως, εκτιμούν ότι βασικό επιτόκιο μπορεί να φτάσει το 2%, στην περίπτωση που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να δείχνουν ότι ο βασικός στόχος κινείται εκτός στόχου και το 2025.

Η πρόβλεψη για το 2024 ανεβάζει τον πληθωρισμό στο 2,3%, ενώ η πρόβλεψη για το 2025 θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τοποθέτησε τον πήχη του λεγόμενου ουδέτερου επιτοκίου στο 1,5% έως 2%.

Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 82 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,26% από 4,23% την Παρασκευή, έναντι 1,65% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,58%, από 2,56% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 1,0128 δολάρια από τα 1,014 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0155 δολάρια.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares