Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώθηκαν τον Αύγουστο

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια μειώθηκαν απότομα στην τελευταία έρευνα της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, παρέχοντας στους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής καλά νέα καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν τις πιέσεις στις τιμές.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ σε ορίζοντα τριετίας μειώθηκαν στο 2,8% τον Αύγουστο, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα και 3,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μηνιαία Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών της Fed της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό ένα χρόνο πριν μειώθηκαν στο 5,7% από 6,2% τον Ιούλιο. Σε ορίζοντα πενταετίας, οι καταναλωτές αναμένουν τώρα πληθωρισμό 2%, έναντι 2,3%.

Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τριών ετών, οι οποίες υποχώρησαν από το υψηλότερο σημείο του 4,2% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021. Αυτό συμπίπτει με την στροφή της Fed να αρχίσει να διακόπτει την υποστήριξη της πολιτικής για την πανδημία, δηλώνοντας ότι σύντομα αυτή θα αρχίσει να μειώνεται μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η διαδικασία μείωσης ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, οπότε η Fed αύξησε τα επιτόκια από τα προηγούμενα μηδενικά επίπεδα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ, που στοχεύουν σε πληθωρισμό 2%, αυξάνουν τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς για να περιορίσουν τον πιο θερμό πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών. Αναμένεται να επιτύχουν την τρίτη συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Οι προσδοκίεςγια αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου συνέχισαν επίσης να μειώνονται, με τα νοικοκυριά να αναμένουν τώρα ότι θα παραμείνουν περίπου αμετάβλητες σε ένα χρόνο από τώρα, έδειξε η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης. Οι προσδοκίες για αλλαγές στις τιμές των τροφίμων το επόμενο έτος μειώθηκαν κατά 0,8 στο 5,8%, και 0,3 για τα ενοίκια στο 9,6%.

Μετριάστηκαν και οι προσδοκίες για την αγορά κατοικίας, η οποία γνώρισε απότομες αυξήσεις τιμών αλλά μειώθηκε τους τελευταίους μήνες.

naftemporiki.gr

 

Shares