Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Κορονοϊός: Η Κίνα «ανοίγει», η Δύση «κλείνει» – Τα εφιαλτικά σενάρια(vid)

Οδυνηρές μνήμες από την αρχή της πανδημίας ξυπνάει η τρομακτική έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα. Αμηχανία, έκτακτα μέτρα και προβληματισμός για την επόμενη ημέρα από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και μάλιστα σε μία στιγμή που η Δύση είχε αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ. Επιστρέφουμε ή όχι στο «σημείο μηδέν» ;

Ο εφιάλτης του κορονοϊού επιστρέφει στην Κίνα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει ακόμη και τα δύο εκατομμύρια. Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από τρομακτικές αναφορές από προσωπικές απώλειες και εικόνες με νοσοκομεία και κρεματόρια ασφυκτικά γεμάτα. Τα ακριβή στοιχεία μόλυνσης και θνησιμότητας παραμένουν ασαφή η μεγάλη εικόνα ωστόσο είναι αναμφισβήτητη: ο κινεζικός λαός παλεύει για να επιβιώσει και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιστρέφουν.

Η κατάσταση στον «Κόκκινο Δράκο» θυμίζει τον εφιάλτη που βίωσαν πολλές χώρες του κόσμου κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, μετά τον συναγερμό που σήμανε για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Όμως, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής και οικονομικής δομής της Κίνας δυσχεραίνει δυσανάλογα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως έμαθαν οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες πριν από τρία χρόνια, η μείωση των ποσοστών μόλυνσης σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου απαιτεί αποστασιοποίηση και άλλα προληπτικά μέτρα από την πλευρά των πολιτών. Ωστόσο, για πάρα πολλά κινεζικά νοικοκυριά, τέτοιες προφυλάξεις δύσκολα μπορούν να ληφθούν.

Οι ηλικιωμένοι της Κίνας λόγου χάρη δεν μπορούν να απομονωθούν εύκολα, κατά βάση επειδή παραμένουν οι κύριοι φροντιστές των εγγονιών τους. Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι μεταναστεύουν στις μεγαλουπόλεις για δουλειά και απαγορεύεται να πάρουν μαζί τις οικογένειές τους. Εκτιμάται ότι περίπου 60 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν σε αγροτικές περιοχές με τους παππούδες.

«Πονοκέφαλος» το άνοιγμα των συνόρων και η κινεζική Πρωτοχρονιά
Η Κίνα αντέστρεψε ξαφνικά την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στον κορονοϊό στις αρχές Δεκεμβρίου. Η απότομη αλλαγή πλεύσης πυροδότησε ένα κύμα λοιμώξεων που έχει σαρώσει τον «Κόκκινο Δράκο» και έχει προκαλέσει συζητήσεις για επιστροφή των μέτρων.

Η Κίνα ανοίγει ξανά τα σύνορά τους για τους τουρίστες την Κυριακή (8/1) και οι επισκέπτες δεν θα πρέπει πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ασιατική υπερδύναμη θα γιορτάσει την Πρωτοχρονιά, τη μεγαλύτερη γιορτή της, στη διάρκεια της οποίας λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση ανθρώπων στον πλανήτη.

Η περίοδος των εορταστικών ταξιδιών ξεκινάει τώρα στην Κίνα, δύο εβδομάδες δηλαδή πριν από τις πιο σημαντικές διακοπές της Κίνας, το σεληνιακό νέο έτος, στις 22 Ιανουαρίου. Όπως συμβαίνει και τα Χριστούγεννα στη Δύση, οι άνθρωποι παραδοσιακά επιστρέφουν στις πόλεις τους για να γιορτάσουν με την οικογένεια και τους φίλους τους.

πληροφορίες newsbomb.gr

Shares