Κυριακή , 5 Μαΐου 2024

Κωνσταντίνος Ελευθερίου: “Η προγραμματιστική προπαγάνδα, χρησιμοποιείται για τη σκόπιμη διανομή της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει “περάσει” πολύ στον κόσμο’

“Με ειδίκευση στο θέμα της “προγραμματιστικής προπαγάνδας”, ερευνούμε το πως μπορούν κάποιοι με διάδοση ψευδών πληροφοριών, να ωθήσουν το κοινό σε συγκεκριμένες ενέργειες” τόνισε ο κος Κωνσταντίνος Ελευθερίου εκπρόσωπος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ελληνικής Διπλωματίας. Ο κος Ελευθερίου, εξήγησε στον Focus Fm και την εκπομπή του Στέφανου Δαμιανίδη, τον τόπο με τον οποίο λειτουργεί η προγραμματιστική προπαγάνδα.

“Ορίζεται ως ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι, αυτοματισμοί και ανθρώπινες παρεμβάσεις για τη σκόπιμη διανομή της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Για παράδειγμα έχουμε κάνει έρευνα για το πως αυτά τα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρωθήσουν αυταρχικές πολιτικές . Η προπαγάνδα έχει “περάσει” πολύ στον κόσμο».

Η προγραμματιστική προπαγάνδα, όπως είπε ο κος Ελευθερίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς όπως προέκυψε από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου στις εθνικές εκλογές της Βραζιλίας.

“Και οι δύο υποψήφιοι οργάνωσαν μαζικές εκστρατείες προγραμματιστικής προπαγάνδας, με χρήση πληρωμένων τρολ, προκειμένου να προωθήσει ο καθένας το μήνυμά του. Αυτά τα τρολ που χρησιμοποίησαν, προέβησαν σε συντονισμένες ενέργειες υποστήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε κλειστές ομάδες. Σκοπός δεν ήταν μόνο η διάδοση μηνυμάτων, αλλά το να συλλέξουν και στοιχεία σχετικά με τα άτομα που δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για την πολιτική, αλλά και καυτά θέματα που θα μπορούσαν να ενσωματώσουν οι υποψήφιοι στο πρόγραμμά τους”. Αρκεί να σας πω ότι ο χαμένος των εκλογών, χρησιμοποίησε τον μηχανισμό προκειμένου να συντονίσει τις ομάδες που τάσσονταν κατά της τότε προέδρου, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν δύο χρόνια μαζικών διαδηλώσεων στη Βραζιλία”.

Για την πανδημία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μισθωμενα τρολ που ασχολούνταν με το εσωτερικό και με το να δείχνουν ότι ο λαός είναι υπέρ του κομουνιστικου καθεστώτος, εκαπολύθηκα στο εξωτερικό για να προάγουν φόβο για τον ιο , να πλασάρουν στην ουσία τα lockdown ως την καλύτερη λύση. Στην Ελλάδα αυτοί οι μηχανισμοί δειχνουν να έχουν μεγαλυτερη δραστηριότητα , κυρίως σε προεκλογικές περιόδους”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

 

 

 

Shares