Σάββατο , 27 Απριλίου 2024

Κίνα: Οι ΗΠΑ καταστρέφουν το παγκόσμιο εμπόριο – Βάζουν «Πρώτα την Αμερική»

Η Κίνα δήλωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι οι ΗΠΑ «καταστρέφουν» το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Θέτουν «Πρώτα την Αμερική», είπε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΠΟΕ, Λι Τσενγκάνγκ.

Ειδικότερα, ο Λι Τσενγκάνγκ που εκπροσωπεί την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ανέφερε σε ομιλία του ότι είναι απογοητευμένος με τις επιδόσεις των ΗΠΑ στο εμπόριο, λέγοντας ότι η χώρα δεν στάθηκε στο ύψος των αρχικών δεσμεύσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα ηγηθεί «με την ισχύ του δικού μας παραδείγματος».

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί επιδοτήσεις για να ενισχύσει εθνικές της βιομηχανίες και ότι αρνείται να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Οι ΗΠΑ θέτουν «Πρώτα την Αμερική», κάνοντας την εγχώρια νομοθεσία να υπερισχύει έναντι των διεθνών κανόνων και των νόμων άλλων, περιφρονώντας τους κανόνες του ΠΟΕ και τις ανησυχίες των άλλων μελών», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής σε μια κεκλεισμένων των θυρών αξιολόγηση της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής στον ΠΟΕ.

«Ξεκάθαρα, οι ΗΠΑ καταστρέφουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα στα αγγλικά από την κινεζική αποστολή στον ΠΟΕ.

ΗΠΑ κατά Κίνας

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, η Μαρία Παγκάν, υπερασπίστηκε τις αμερικανικές πολιτικές, λέγοντας ότι πρόκειται για μια από τις πιο ανοικτές και ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο με κάποιους από τους χαμηλότερους δασμούς. «Για πολλές δεκαετίες, οι ΗΠΑ έχουν ηγετική θέση διατηρώντας μια θεμελιωδώς ανοικτή οικονομία», δήλωσε η ίδια.

Η αξιολόγηση της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής γίνεται κάθε λίγα χρόνια και επιτρέπει στα μέλη του οργανισμού να κρίνουν τις επιδόσεις της Ουάσιγκτον στο εμπόριο.

newsit.gr

Shares