Σάββατο , 28 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Δεύτερη τουρκική άσκηση στην Κύπρο σε ένα μήνα

Εκτελέστηκαν βολές Όλμων της τουρκικής 28ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας Πεζικού στα Κατεχόμενα -Στα τέλη Νοεμβρίου 2022 είχαμε την τουρκική στρατιωτική άσκηση με την ονομασία “αιχμή του δόρατος”


Επίδειξη δύναμης υλοποιούν και πάλι οι Τούρκοι με άσκηση όλμων στα Κατεχόμενα, σε μια προσπάθεια να δηλώσουν την στρατιωτική παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μετά την ανακοίνωση ανεύρεσης μεγάλου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ.

“Η Διοίκηση της 28ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας Πεζικού του Τουρκικού Στρατού πραγματοποίησε με επιτυχία άσκηση βολής όλμων 81 mm, 106 mm και 120 mm στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας.

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη άσκηση, αλλά για προετοιμασία των Τούρκων ενόψει των νέων σχεδίων επί της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία προανήγγειλε το καθεστώς Ερντογάν εδώ και μερικές ημέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2022, είχαμε την τουρκική στρατιωτική άσκηση με την ονομασία “αιχμή του δόρατος”, με την συμμετοχή των Τουρκοκυπριακών δυνάμεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Κατεχόμενα με σαφή επιθετικό δόγμα, κατά του ελεύθερου τμήματος του νησιού και της εθνικής Φρουράς.

Την “άσκηση αιχμή του δόρατος» είχαν πραγματοποιήσει οι Τουρκοκυπριακές Δυνάμεις και η Διοίκηση της 1ης μοίρας Πυροβολικού του αντίστοιχου Συντάγματος Πυροβολικού. Τα σενάρια που εκτελέστηκαν αφορούσαν εκτόξευση βλημάτων όλμου, πολυβόλων ενώ είχαμε την παρουσία για πρώτη φορά των αυτοκινούμενων τουρκικών πυροβόλων FIRTINA.

Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά ετοιμάζει απειλητικά σχέδια με την παρουσία των 77 Α/Κ πυροβόλων T-155 Firtina στα Κατεχόμενα Κύπρου, κάτι που είναι γνωστό εδώ και 4 χρόνια.

Το τουρκικής κατασκευής Τ-155 FIRTINA διαθέτει πυροβόλο διαμετρήματος 155mm και είναι σε υπηρεσία στον Τουρκικό Στρατό σε ικανοποιητικό αριθμό. Συνολικά ο τουρκικός στρατός διαθέτει 281 Α/Κ πυροβόλα και στην Κύπρο εκτιμάται η μετακίνηση τουλάχιστον 77 πυροβόλων αυτού του τύπου.

Με πρόσχημα ασκήσεις, η Τουρκία μετακινεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα βαρύ πολεμικό υλικό στην Κύπρο, διότι έχει φυσικά στόχο την αποκαλούμενη νεκρή ζώνη όπως έχουν δείξει όλες οι κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο από την πλευρά της Άγκυρας, ειδικά σε ότι αφορά τα κατεχόμενα στην Κύπρο, ενώ πρόκειται για την δεύτερη άσκηση σε δύο μήνες.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares