Παρασκευή , 3 Μαΐου 2024

Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση! Ταχυκαρδία πιάνει τον Τσίπρα…

Την άρνηση τους για τη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασαν οι πολίτες μέσω τηλεφωνικής έρευνας της Puplic Issue για το Πολιτικό Βαρόμετρο του Νοεμβρίου, που αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής.Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα βρίσκεται σε … ελεύθερη πτώση, αφού να συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 65% είναι σίγουρα κατά και «μάλλον κατά» της συμφωνίας την Πρεσπών, ενώ μόλις το 17% των ερωτηθέντων είναι σίγουρα υπέρ ή «μάλλον υπέρ». Επίσης το 13% εμφανίζεται ούτε υπέρ ούτε κατά της συμφωνίας, ενώ το 3% δεν έχει γνώμη για το θέμα και ένα 2% είπε πως δεν τον αφορά.

Στο ναδίρ φαίνεται ότι βρίσκεται και η δημοτικότητα του πρώην πλέον υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Σύμφωνα με την έρευνα το 60% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική άποψη, ενώ μόλις το 32% έχει θετική άποψη για το Νίκο Κοτζιά.

Αρνητική είναι και η γνώμη των ερωτηθέντων για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζοραν Ζάεφ, καθώς το 53% δεν έχει καθόλου καλή εικόνα για τον κ.Ζάεφ έναντι ενός 28% που έχει διαμορφώσει θετική γνώμη για τον σκοπιανό πρωθυπουργό. Τέλος το 19% δήλωσε πως δεν έχει γνώμη για τον κ. Ζάεφ.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γνώμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κατά πόσο έχουν χειροτερέψει σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα το 52% των ερωτηθέντων θεωρούν πως οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα έχουν χειροτερέψει, ενώ το 44% θεωρεί πως έχουν μείνει ίδιες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αντίθετα μόλις το 2% πιστεύει ότι οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε πιο θετική βάση ενώ χωρίς γνώμη μένει το 2% των ερωτηθέντων.

Η έρευνα της Puplic Issue ζήτησε τη γνώμη των πολιτών και για τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και οι γνώμες εμφανίζονται μοιρασμένες. Συγκεκριμένα το 31% έχει αρνητική άποψη για τον Αμερικανό πρέσβη έναντι του 29% που έχει θετική γνώμη. Τέλος το 39% των ερωτηθέντων δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική γνώμη για τον κ. Πάιατ.

Shares