Σάββατο , 18 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Ζοφερή η εικόνα στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας-Κατακόρυφη “βουτιά” του τζίρου…

Υποτονική κίνηση με «βουτιά» στον τζίρο για τα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας ενώ 8 στα 10 καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος είτε δεν άνοιξαν καθόλου, είτε έκαναν σχεδόν μηδενικό τζίρο τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας…

Δραματική είναι κατάσταση που περιγράφουν οι έμποροι στο κέντρο της Αθήνας, έναν μήνα μετά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Η πτώση του τζίρου στα καταστήματα που λειτουργούν στο κέντρο της πρωτεύουσας φτάνει το 50% σε σχέση με πέρσι, όπως επισημαίνει στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. Τα στοιχεία μάλιστα είναι ακόμη πιο απογοητευτικά για τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, στην παραδοσιακή αγορά της Αθήνας.

Από έρευνα του ΕΣΑ προκύπτει ότι το 13,7% των καταστημάτων αυτών παραμένουν κλειστά ενώ και όσα άνοιξαν καταγράφουν τεράστια πτώση τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι καμία επιχείρηση από τις συνολικά 153 που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δεν είχε καλύτερο ή ίδιο τζίρο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 79,1%, είτε δεν άνοιξαν καθόλου είτε πραγματοποίησαν σχεδόν μηδενικό τζίρο κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών «η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι τα εμπορικά καταστήματα της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και όλων των τουριστικών περιοχών της χώρας, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ως αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις και να ενισχυθούν με ειδικά μέτρα στήριξης, ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία το 2021 που ευελπιστούμε σε δυναμική επάνοδο του τουριστικού ρεύματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση την επόμενη τουριστική περίοδο θα υπάρχει αυξημένος τουρισμός, αλλά δεν θα έχουμε τουριστικά καταστήματα και θα μετράμε χιλιάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας».

Την απογοητευτική εικόνα της αγοράς περιέγραψε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. Γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο κ. Καρανίκας, τόνισε πως ένα μήνα μετά την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς και 15 ημέρες μετά το άνοιγμα της εστίασης, η κίνηση στις εμπορικές αγορές παραμένει υποτονική, με τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι όχι μόνο στο ύψος των αγορών τους αλλά και στο χρόνο που διαθέτουν για αυτές εντός του εμπορικού καταστήματος.

Πρόσθεσε επίσης πως παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, η συρρίκνωση του εισοδήματος έχει εξασθενήσει την αγοραστική δύναμη χιλιάδων νοικοκυριών. Παράλληλα, η σημαντική μείωση των τουριστικών αφίξεων δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ιδιοκτήτες πολλών εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, των οποίων ο τζίρος εξαρτάται αποκλειστικά από τις αγορές που πραγματοποιούν οι τουρίστες.

Μέτρα στήριξης ζητούν οι έμποροι

Το 62,1% των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα του ΕΣΑ, κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας, την επέκταση της μείωσης κατά 40% του ενοικίου έως το τέλος του έτους.

Την Παρασκευή εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΑ επεσήμανε ότι «με συνεχόμενη μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να επιτύχουμε την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% και για τον μήνα Ιούνιο, σε συνδυασμό με μέτρα ελάφρυνσης για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όπως από την πρώτη στιγμή ζητούσαμε. Η μείωση του ενοικίου δίνει μια ανάσα στις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις, όμως όλα δείχνουν ότι εάν το μέτρο δεν επεκταθεί και για το υπόλοιπο του έτους, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα λουκέτα γύρω μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα, το 28,1% των ερωτηθέντων, ανέδειξε τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις ως τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα που θα εξασφαλίσει την επιβίωση των επιχειρήσεων τους. Παράλληλα το 9,2% δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω δανείων ή προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση άμεσης αύξησης της ρευστότητας, αποτελεί τον λιγότερο σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση τους.

Η στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΕΣΑ με τον Περιφερειάρχη Αττικής. Μεταξύ άλλων ο κ. Καφούνης ζήτησε από τον κ. Πατούλη να εξετάσει το ενδεχόμενο να δίνει τη δυνατότητα σε εμπόρους του παραδοσιακού τουριστικού κέντρου της Αθήνας, όπως στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, να ανοίγουν τα καταστήματά τους όλες τις Κυριακές του χρόνου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει και σχετική πρόβλεψη του νόμου.

insider.gr/Ρ.Νικηφόρου

Shares