Κυριακή , 19 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Βγαίνουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Άρδην έχει αλλάξει το κλίμα αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να πολλαπλασιάζουν τις εντολές τους, και τον τζίρο, δίνοντας μια εικόνα κλεισίματος θέσεων λίγες εβδομάδες πριν την εκπνοή του 2022.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,35% στις 908,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.212,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,26% στις 628,09 μονάδες.

Βγαίνουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενο η σημερινή συνεδρίαση να δείξει τη νευρικότητα που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών, καθώς συμπίπτουν τόσο το rebalancing των δεικτών του MSCI όσο και το κλείσιμο των ετήσιων θέσεων των ξένων θεσμικών. Μάλιστα, η άνοδος του τζίρου στα επίπεδα κοντά στα 45 εκατ. ευρώ στα μισά της συνεδρίασης, μαρτυρά τις μεγάλες μετακινήσεις κεφαλαίων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πάντως ο Νοέμβριος κλείνει με θετικό πρόσημο και σε επίπεδα που συντηρούν τις θετικές προσδοκίες, με το ΧΑ να γίνεται τις επόμενες εβδομάδες μια “εσωτερική” υπόθεση ελληνικών χρωμάτων. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ακόμη και για τους ξένους που ενδεχομένως να μην επιλέξουν επανατοποθέτηση στη Λ. Αθηνών, το 2022 αφήνει μια “γλυκιά γεύση”, καθώς οι αποδόσεις του ΧΑ ήταν αισθητά καλύτερες από αυτές που έδειξαν οι μεγάλοι ξένοι δείκτες.

Η εικόνα αυτή είναι αρκετή, για πολλούς εγχώριους αναλυτές, για να κρατήσει εντός των τειχών αρκετά χαρτοφυλάκια, δεδομένου του ότι και οι ξένοι αναλυτές εκφράζονται ιδιαιτέρως θετικά για τα ελληνικά assets. Τελευταίο παράδειγμα ήταν σήμερα η Deutsche Bank, η οποία αναφέρει ότι ειδικά οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό επενδυτικό story εντός του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, προσπαθώντας ουσιαστικά να “πείσει” τους επενδυτές που αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε αυτές λόγω των φόβων από το παρελθόν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν φθηνές και είναι δύσκολο να μην πιστέψει κανείς ότι μπορεί να μην υπάρξει αγοραστική ευκαιρία σε αυτές.

 

 

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα χάνει 3,18%, με τις Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο -1,9% αμφότερες. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Quest, Coca Cola, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Σαράντης, ΟΤΕ και Aegean.

Στον αντίποδα, η Jumbo κρατά στο +1,74% τα κέρδη τους, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή είναι ο Τιτάνας.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares