Κυριακή , 12 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%

Την πρώτη “παύση” των αυξήσεων επιτοκίων από όταν ξεκίνησε τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης, τον Δεκέμβριο του 2021, αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) διατηρώντας το κόστος δανεισμού στη χώρα στο επίπεδο του 5,25%.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις για την εν λόγω συνεδρίαση ήταν μοιρασμένες μετά από καιρό, ειδικά έπειτα από την απροσδόκητη επιβράδυνση που έδειξε ο πληθωρισμός στης χώρα στο 6,7% τον Αύγουστο.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε και ότι η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, καθώς 5 αξιωματούχοι της BoE τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του τρέχοντος επιπέδου και 4 υπέρ μίας νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) στο 5,5%.

Στην πρώτη αντίδραση των αγορών, η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό από τον Μάρτιο στο 1,2266 έναντι του αμερικανικού δολαρίου με απώλειες 0,65%, ενώ πριν την ανακοίνωση σημείωνε πτώση κατά 0,4% στο 1,23 του αμερικανικού νομίσματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης νομισματικής πολιτικής, “υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις κάποιου αντίκτυπου της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην αγορά εργασίας και στη δυναμική της πραγματικής οικονομίας γενικότερα”.

Σύμφωνα με την BoE, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας αναμένεται πλέον ότι θα είναι ασθενέστερη από ό,τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα. Κάτι που αποτυπώθηκε στις ανανεωμένες εκτιμήσεις της για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, που τοποθετούν την αύξηση του ΑΕΠ σε μόλις 0,1% από το 0,4% προηγουμένως, τον Αύγουστο.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι η αύξηση ρεκόρ στους μισθούς των εργαζομένων, που συνιστούσε μεγάλη ανησυχία, δεν υποστηρίχθηκε από άλλα μέτρα στην αγορά εργασίας, κάτι που υποδηλώνει ότι πως οι αξιωματούχοι της περιμένουν πως επιβραδυνθεί σύντομα.

“Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα σημαντικά περαιτέρω, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, παρά τη νέα ανοδική πίεση από τις τιμές του πετρελαίου” αναφέρει η BoE, αν και επισήμανε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αναμένεται να παραμείνει υψηλός.

Κατά τα άλλα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BoE υπογραμμίζει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει και άλλο το κόστος δανεισμό εάν κριθεί σκόπιμο.

Η δήλωση αναφέρει ότι “θα απαιτούνταν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εάν υπήρχαν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις”, ενώ επαναλαμβάνει το guidance ότι η νομισματική πολιτική θα είναι “επαρκώς περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα” ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2%, από το 6,7% του Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της BoE έρχεται μία μέρα αφότου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε επίσης αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε μικρή αύξηση 25 μονάδων βάσης (0,25%).

Σε ξεχωριστή δήλωσή του σήμερα Πέμπτη, ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι χαιρέτισε την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού και τις προβλέψεις της τράπεζας ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, τονίζοντας όμως ότι “δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό”.

“Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδο και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να κάνουμε ακριβώς αυτό”.

Παράλληλα, η BoE συμφώνησε να επιταχύνει τον ρυθμό του προγράμματός της για τη μείωση του τεράστιου αποθέματος κρατικών ομολόγων που απέκτησε τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς προσπαθούσε να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 αρχικά και της πανδημίας του κορονοϊού στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες τους εκτιμήσεις η Goldman Sachs και άλλες μεγάλες τράπεζες είχαν αρχίσει να αποσύρουν την προηγούμενη πρόβλεψη για ακόμα μία αύξηση επιτοκίων από την BoE και τα πονταρίσματα των επενδυτών είχαν βρεθεί στο περίπου 50%, από το 20% για αμετάβλητα επιτόκια που ήταν την Τρίτη προτού δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

πηγή:capital.gr

Shares