Κυριακή , 19 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Τουρκία: Παρουσίαση του πρώτου πολεμικού drone θαλάσσης

Ολοκληρώθηκε το πρωτότυπο του πρώτου μη επανδρωμένου πολεμικού σκάφους επιφανείας θαλάσσης της Τουρκίας, το οποίο αναπτύχθηκε στα ναυπηγεία της εταιρείας Ares σε συνεργασία με την εταιρεία Meteksan Defense Industry Inc. που εδρεύει στην Άγκυρα.

Το τηλεκατευθυνόμενο, αυτόνομο σκάφος θεωρείται αριστούργημα της μηχανικής και είναι εφοδιασμένο με τεχνητή νοημοσύνη. Θα βρεθεί στο θάλασσα στα τέλη Δεκεμβρίου. Τα οπλικά συστήματα του θα δοκιμαστούν με τη χρήση βλημάτων που αναπτύχθηκαν από την τουρκική εταιρεία Roketsan.

Το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας θαλάσσης είναι το πρώτο της σειράς ULAQ και τα σχέδια κατασκευής του έγιναν γνωστά τον περασμένο Οκτώβριο σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με την ολοκλήρωση  του πρωτοτύπου να προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης και από τις δύο εταιρείες. Η ακτίνα δράσης του θαλάσσιου, στην ουσία, drone είναι 400 χιλιόμετρα την ώρα (269 μίλια την ώρα), η ταχύτητα του 65 χιλιόμετρα την ώρα (40,3 μίλια την ώρα), είναι εφοδιασμένο με όραση ημέρας και νυκτός  ενώ φέρει σύστημα κωδικοποίησης επικοινωνίας  προσαρμοσμένο στις εθνικές ειδικές συχνότητες.

Το σκάφος αναμένεται να δώσει στρατηγική υπεροχή στην Τουρκία και προορίζεται για επιχειρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που περιβρέχει τη χώρα, γνωστή με τον όρο “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία περιλαμβάνει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το σκάφος μπορεί να τηλεκατευθύνεται από μετακινούμενα οχήματα και επιπλέουσες πλατφόρμες όπως π.χ. αεροπλανοφόρα και φρεγάτες σε συνδυασμό με το επίγειο κέντρο ελέγχου.

Πηγή: Daily Sabah

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Shares