Κυριακή , 19 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Το Ισραήλ υιοθετεί μη επανδρωμένη μπουλντόζα στο σώμα μηχανικών μάχης

Panda

Το Panda αποτελεί ένα όχημα μηχανικού που λειτουργεί τηλεκατευθυνόμενα με μεγάλη αποτελεσματικότητα και πολλές δυνατότητες στο πεδίο της μάχης


Το μηχανικό μάχης των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων θα ξεκινήσει να επιχειρεί το ρομπότ Panda, το οποίο αποτελεί μία μη επανδρωμένη μπουλντόζα. Βέβαια, από το 2018 υπήρχαν αναφορές που μιλούσαν για την χρήση τέτοιων εργαλείων, ωστόσο μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν είχε επιβεβαιώσει τίποτα. Τώρα, το Ισραήλ αναφέρει πως σχεδόν 6 μήνες νωρίτερα ξεκίνησε η επιχειρησιακή δραστηριότητα ενός μη επανδρωμένου οχήματος D9 με ονομασία Panda (πάντα).

 

Μία ομάδα μάχης, η οποία θα προελαύνει μέσω ελιγμών στο πεδίο της μάχης, στο νότιο ή βόρειο κομμάτι, θα διαθέτει μία μονάδα μηχανικού. Η μονάδα αυτή θα είναι μέρος μίας μεγαλύτερης μονάδας τεθωρακισμένων ή μίας ομάδας πεζικού. Το σώμα μηχανικών μάχης θα επιχειρεί – μεταξύ άλλων – και τις μπουλντόζες D9, έτοιμες να ανοίξουν τον δρόμο για τις δυνάμεις που θα τις ακολουθούν.

Η νέα ημιαυτόματη ρομποτική μπουλντόζα πήρα το όνομά της από το βαρύ ζώο Πάντα, το οποίο σκαρφαλώνει αργά σε δέντρα. Το Panda είναι σε στάδιο υιοθέτησης από μονάδες του στρατού, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία δοκιμές.

Ένας Ισραηλινός διοικητής αναφέρει: “οι μονάδες που θα λάβουν το Panda ήδη επιχειρούν μπουλντόζες D9, και τώρα για πρώτη φορά λαμβάνουν μη επανδρωμένες μπουλντόζες, οι οποίες θα εκτελούν καθήκοντα σε απειλούμενες από τον εχθρό περιοχές.”

Το Panda είναι εξοπλισμένο με λάμα που λειτουργεί ως φτυάρι, όπως κάθε μπουλντόζα, η οποία χρησιμοποιείται για την κατεδάφιση και την αντιμετώπιση εμποδίων, αναλόγως την εργασία.

Η πλοήγησή του οχήματος από απόσταση απαιτεί έναν συνδυασμό ικανοτήτων οδήγησης. Είναι ένα σιδερένιο όχημα που ζυγίζει δεκάδες τόνους, συν ενός ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας. Ο χειριστής ελέγχει την κίνηση, την ταχύτητα και το φτυάρι του Panda.

Η ομάδα επιχείρησης του Panda θα περιλαμβάνει αρκετούς στρατιώτες και έναν διοικητή. Ο χειριστής απέχει μία συγκεκριμένη απόσταση από το ρομπότ, ενώ κρατά ένα τηλεχειριστήριο στο χέρι του και μία οθόνη όπου βλέπει έναν χάρτη κίνησης του ρομπότ.

Ο χειριστής μπορεί να βρεθεί σε θέση από την οποία δεν έχει οπτική επαφή με την μπουλντόζα. Η τεχνολογία επιτρέπει στον χειριστή να βλέπει ότι δεν μπορεί να δει το ρομπότ, με την βοήθεια καμερών και εξοπλισμού που είναι τοποθετημένο στο μη επανδρωμένο όχημα.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares