Κυριακή , 26 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Τι θα συνέβαινε εάν ο Τραμπ ήταν θετικός στον κορονοϊό – Η τροπολογία 25 του Συντάγματος…

Η είδηση την περασμένη εβδομάδα ότι στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Donald Trump αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του Αντιπροέδρου Mike Pence προσβλήθηκαν από κορονοϊό έσπειρε τον τρόμο στον Λευκό Οίκο. Παρότι και οι δύο ηγέτες βγήκαν αρνητικοί στο τεστ, τα περιστατικά ανέδειξαν μια ανησυχητική πιθανότητα: τι θα συνέβαινε εάν κάποιος από τους δύο είχε τον ιό – ή, ακόμα χειρότερα, εάν τον είχαν ταυτόχρονα.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από μια προσωρινή διαταραχή έως μια πλήρη συνταγματική κρίση με ανταγωνιστικές διεκδικήσεις της προεδρίας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το κρίσιμο είναι, σε όλες τις περιπτώσεις, να ορίζεται με σαφήνεια ποιος είναι ο επικεφαλής. 

Το κρίσιμο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να είναι σαφές ποιος θα είναι ο επικεφαλής σε κάθε μία περίπτωση. Ίσως, όμως, υπάρχει μια περίπτωση που δεν είναι και τόσο σαφές.

Ο βαθμός οικονομικής και γεωπολιτικής επίπτωσης θα εξαρτάτο σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της ασθένειας και ιδιαίτερα από το αν ο ίδιος ο Donald Trump καθίστατο ανίκανος να ηγηθεί, λένε σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες. “Υπάρχει ένα πρωτόκολλο για τα πάντα”, λέει ο David Axelrod, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Obama. “Συμμετείχαμε τακτικά σε ασκήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τρομοκρατικής ή πυρηνικής επίθεσης, αλλά ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ μια κατάσταση πανδημίας, όπως αυτή που αντιμετωπίζει τώρα ο Λευκός Οίκος”.

Οι αγορές σχεδόν σίγουρα θα αντιδρούσαν πτωτικά σε περίπτωση ασθένειας του προέδρου, λέει ο Ian Bremmer, πρόεδρος της Eurasia Group. Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, ότι αυτό που θα καθησύχαζε τους traders είναι η πρόσφατη ανάρρωση του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson από τη νόσο COVID-19.

Παρόλο που ο Johnson ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab να αναλάβει κάποια από τα καθήκοντά του όταν εισήλθε σε ΜΕΘ στις 7 Απριλίου, ποτέ δεν μεταβίβασε επίσημα την εξουσία. Ο Johnson έχει πλέον επιστρέψει κανονικά στο πόστο του. “Εάν ο Trump ασθενούσε και έμπαινε σε καραντίνα στον Λευκό Οίκο, αλλά παρέμενε επικεφαλής της κυβέρνησης και τουίταρε σαν τρελός, θεωρώ ότι η επίδραση στην αγορά θα ήταν αμελητέα”, λέει ο Bremmer.

Ακόμη κι αν ο Donald Trump ήταν πολύ άρρωστος για να ‘ναι τόσο δραστήριος στο Twitter, υπάρχει μια διαδικασία που έχουν ακολουθήσει προηγούμενοι πρόεδροι για να εγκαταλείψουν προσωρινά την εξουσία.

Φόβος για συνταγματικό χάος

Η 25η τροπολογία του Συντάγματος επιτρέπει στον Donald Trump να παραδώσει τον έλεγχο στον αντιπρόεδρο και στη συνέχεια να τον ανακτήσει μόλις δηλώσει ότι είναι ικανός να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Ο George W. Bush το έκανε δύο φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, για ιατρικούς λόγους και μία φορά ο Ronald Reagan, μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Εάν ο Trump δεχόταν ένα ξαφνικό χτύπημα ή έπρεπε να ναρκωθεί για διασωλήνωση, η 25η τροπολογία επιτρέπει επίσης στον αντιπρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να εκτελέσουν τη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας.

Στην απευκταία –και στατιστικά απίθανη– περίπτωση που χρειαστεί, υπάρχει επίσης οδικός χάρτης για το τι θα συνέβαινε εάν απεβίωναν και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. “Σε αυτήν την περίπτωση, η γραμμή διαδοχής είναι ξεκάθαρη”, λέει ο Ilya Somin, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο George Mason. “Αναλαμβάνει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi”.

Συνταγματολόγοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να προκληθεί χάος εάν τόσο ο Donald Trump, όσο και ο Pence καθίσταντο ανίκανοι να ηγηθούν εξαιτίας του κορονοϊού, επειδή ο νόμος παρέχει μικρή σαφήνεια για την επίλυση ενός τέτοιου σεναρίου. “Θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνταγματική κατάρρευση πλήρους κλίμακας”, λέει ο Brian Kalt, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του  Μίσιγκαν. “Η υπόθεση θα πήγαινε αμέσως στο δικαστήριο και θα έπρεπε να αποφασίσουν γρήγορα τι να κάνουν. Επειδή το να μη γνωρίζεις ποιος είναι ο πρόεδρος ακόμη και για μερικές ώρες θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα”.

Θα βυθίζονταν σε χάος οι ΗΠΑ….. Η συνέχεια ΕΔΩ

Shares