Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

“Τέλος” της διακυβέρνησης Ερντογάν

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης της Τουρκίας βρίσκεται κατά πολύ μπροστά από τη συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με τις ψήφους του κόμματος να σημειώνουν ελαφρά πτώση, ειδικά μετά τη σκληρή κριτική που δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του για την ανεπαρκή απόκριση στους καταστροφικούς σεισμούς αυτού του μήνα.

Οι σεισμοί, που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου, σκότωσαν περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στην Τουρκία.

Έρευνα που διεξήχθη από την ALF Research and Consulting έδειξε ότι η Λαϊκή Συμμαχία του Τούρκου προέδρου, η οποία περιλαμβάνει το κυβερνών ΑΚΡ και τον σύμμαχό του, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα χάσει από το μπλοκ της αντιπολίτευσης της χώρας, την Εθνική Συμμαχία εάν διεξάγονταν εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη σε 2.000 συμμετέχοντες σε 24 επαρχίες μεταξύ 21 και 25 Φεβρουαρίου, το 47,6% των ερωτηθέντων θα υποστήριζε τα κόμματα του “Τραπεζιού των Έξι”, ενώ το 35,1% θα ψήφιζε υπέρ της συμμαχίας AKP-MHP.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η ψήφος του κυβερνώντος ΑΚΡ θα ήταν 29,5%, ενώ ο σύμμαχός του, το MHP, θα λάμβανε μόνο το 5,6% των ψήφων, με ελαφρά πτώση 1,5 και 0,5%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της έρευνας της ALF που είχε γίνει στις 23 Ιανουαρίου.

Τα κόμματα στο μπλοκ της αντιπολίτευσης λαμβάνουν συνολικά το 47,6% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 27,8%, κερδίζοντας 1,7% από τις 23 Ιανουαρίου, και το εθνικιστικό Καλό Kόμμα (İYİ Parti) λαμβάνει 15,7%.

Μια άλλη έρευνα, με τίτλο “Τουρκία Έρευνα Φεβρουαρίου” και διεξήχθη σε 1.537 συμμετέχοντες σε 26 επαρχίες από την Aksoy Research, έδειξε το συνολικό ποσοστό ψήφων του αντιπολιτευόμενου μπλοκ στο 43,3%, ενώ οι ψήφοι του μπλοκ AKP-MHP ήταν 38,9%.

Το AKP, το οποίο έχει χάσει το 2,4% των ψήφων από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Aksoy Research, συγκεντρώνει το 32,1% των ψήφων σε εκλογές του Φεβρουαρίου και ο σύμμαχός του το 6,8%.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα κόμματα στο μπλοκ της αντιπολίτευσης, το CHP, το İYİ, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), του Αλί Μπαμπατζάν, το Κόμμα του Μέλλοντος (GP) του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και το Κόμμα Ευτυχίας (SP) του Τεμέλ Καραμολάογλου συγκεντρώνουν μεταξύ 27,3%, 13,6%, 0,9%, 0,8% και 0,7% των ψήφων.

Στις τελευταίες γενικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2018, το AKP συγκέντρωσε το 42,6% των ψήφων. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η δημόσια υποστήριξη του κόμματος διολισθαίνει.

Πηγή: capital.gr

Shares