Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

Τα ξημερώματα η κρίσιμη ψηφοφορία για το χρέος των ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων οδεύει προς την βραδινή ψηφοφορία της Τετάρτης επί ενός νομοσχεδίου για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους, καθώς οι νομοθέτες σπεύδουν να αποτρέψουν μια χρεοκοπία της αμερικανικής κυβέρνησης στις 5 Ιουνίου και να θέσουν σε ισχύ μια διακομματική συμφωνία μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Το τελικό νομοσχέδιο – το οποίο μεσολάβησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι- αναμένεται να περάσει, παρά τις επικρίσεις τόσο των ακροδεξιών Ρεπουμπλικάνων όσο και ορισμένων προοδευτικών Δημοκρατικών. Αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι πόσα μέλη της πλειοψηφίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα υποστηρίξουν τη νομοθεσία, η οποία εξελίσσεται σε μια βασική δοκιμασία για τη διατήρηση της εξουσίας του Μακάρθι.

Σύμφωνα με τη Washington Post μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν κατακεραυνώσει τον Μακάρθι επειδή συμβιβάστηκε με τον Μπάιντεν και δεν εξασφάλισε πιο απότομες περικοπές δαπανών. Ο Μακάρθι χρειάζεται την υποστήριξη της «πλειοψηφίας της πλειοψηφίας», ή τουλάχιστον των μισών από τους 222 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής, για να φέρει το νομοσχέδιο στο βήμα, σύμφωνα με τις ανεπίσημες κατευθυντήριες γραμμές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσει έως και 111 μέλη του κόμματός του, αλλά το νομοσχέδιο θα χρειαστεί στη συνέχεια έως και 107 ψήφους των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η συμφωνία θα λάβει την πλειοψηφία των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ένας σύμβουλος της ηγεσίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εσωτερικές μετρήσεις. Ο βουλευτής Ραλφ Νόρμαν, μέλος του Freedom Caucus που έχει επικρίνει τη συμφωνία, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Τρίτης ότι ο Μακάρθι θα κερδίσει πιθανότατα την πιθανότατα θα κερδίσει την πλειοψηφία της πλειοψηφίας.

Στην Αριστερά, τα προοδευτικά μέλη του Κογκρέσου είναι απογοητευμένα που η συμφωνία επιβάλλει νέες απαιτήσεις εργασίας για ορισμένα ομοσπονδιακά προγράμματα και εκνευρισμένα που ο Μπάιντεν χρειάστηκε να διαπραγματευτεί με τον Μακάρθι για το ανώτατο όριο χρέους, το νομικό όριο για το πόσο μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντώνται την Τετάρτη το πρωί κατ’ ιδίαν για να συζητήσουν τη νομοθεσία. Ένα μέλος με μεγάλη επιρροή, ο βουλευτής Ro Khanna, δήλωσε στο CNN το πρωί της Τετάρτης ότι θα την καταψηφίσει.

Τι λέει ο Μακάρθι

Η κεντρώα, διακομματική ομάδα Problem Solvers Caucus υποστήριξε τη νομοθεσία το πρωί της Τετάρτης, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει έως και 64 ψήφους υπέρ της. «Σε μια διαιρεμένη κυβέρνηση, πρέπει πραγματικά να συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση που μπορεί να περάσει τη γραμμή του τερματισμού», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής Josh Gottheimer, συμπρόεδρος της ομάδας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, ο Μακάρθι δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολλές ψήφους των Ρεπουμπλικανών.

«Είναι η πιο συντηρητική συμφωνία που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο Μακάρθι. «Μερικές φορές οι άνθρωποι απλά δεν θέλουν να ψηφίσουν το ανώτατο όριο χρέους».
Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι αναμένει από τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να «τηρήσουν την υπόσχεσή τους και να δώσουν τουλάχιστον 150 ψήφους». Ο Jeffries επανέλαβε αυτό το μήνυμα όχι επειδή οι Δημοκρατικοί δεν έχουν τις ψήφους από την πλευρά τους, αλλά επειδή ο Μακάρθι τόνιζε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι θα μπορούσε να πείσει τόσους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίξουν τη συμφωνία, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις του Δημοκρατικού ηγέτη και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν τη στρατηγική του κόμματος.

Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Γερουσία

Εάν το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Γερουσία. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Charles E. Schumer δήλωσε ότι οι νομοθέτες μπορεί να χρειαστεί να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να περάσει η νομοθεσία πριν από τη Δευτέρα, όταν το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς τους.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο βήμα της Γερουσίας, ο Schumer είπε ότι δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο λάθους» για την ψήφιση: «Οποιαδήποτε άσκοπη καθυστέρηση, οποιοδήποτε μπρα ντε φερ της τελευταίας στιγμής σε αυτό το σημείο θα ήταν απαράδεκτος κίνδυνος».

Ανεξάρτητα από την τελική καταμέτρηση των ψήφων, το δράμα του ανώτατου ορίου χρέους αποκάλυψε τη βαθιά αντίθεση προς τον Μακάρθι από ορισμένους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λένε ότι δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος. Ερωτηθείς την Τρίτη πόσο εμπιστοσύνη έχει στον Μακάρθι, ο βουλευτής Νταν Μπίσοπ, μέλος του Freedom Caucus, είπε «καμία».

«Το ρεπουμπλικανικό συνέδριο αυτή τη στιγμή έχει διαλυθεί», δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής Chip Roy, ο οποίος έχει ταχθεί σθεναρά κατά της ηγεσίας του Μακάρθι. «Και εργαζόμαστε σκληρά για να προσπαθήσουμε να το ξαναενώσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο».

Η κριτική δεν εμπόδισε τη ρεπουμπλικανική ή τη δημοκρατική ηγεσία να μαστιγώνουν επιθετικά την υποστήριξη για το νομοσχέδιο. Μεταξύ τηλεφωνικών συνδιασκέψεων, συνεντεύξεων Τύπου και προσωπικών συναντήσεων, και τα δύο κόμματα προσπαθούν να πουλήσουν τη συμφωνία ως νίκη για τις εκλογικές τους περιφέρειες, ανεξάρτητα από τις παραχωρήσεις που έγιναν.

«Οι διαπραγματεύσεις απαιτούν δούναι και λαβείν»

Για παράδειγμα, η βουλευτής Pramila Jayapal, επικεφαλής της Προοδευτικής Ομάδας της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Τρίτη ότι η ομάδα εξακολουθεί να συζητά με τα μέλη της για να δει πού βρίσκονται, ώστε οι νομοθέτες να αποφασίσουν αν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία ως μονάδα.

«Οι διαπραγματεύσεις απαιτούν δούναι και λαβείν», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre. «Κανείς δεν παίρνει όλα όσα θέλει. Έτσι λειτουργεί η διαιρεμένη κυβέρνηση. Αλλά ο πρόεδρος προστάτευσε με επιτυχία τις βασικές προτεραιότητες των Δημοκρατικών και την ιστορική οικονομική πρόοδο που σημειώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα, η Βουλή και η Γερουσία, είναι στο χέρι τους».
Το νομοσχέδιο πέρασε μια κρίσιμη διαδικαστική δοκιμασία την Τρίτη, όταν η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων άνοιξε το δρόμο για να έρθει η διακομματική συμφωνία ενώπιον της ολομέλειας. Αρχικά, η προσοχή ήταν στραμμένη σε μια χούφτα ακροδεξιών μελών της επιτροπής που θα μπορούσαν να είχαν ματαιώσει το μέλλον του νομοσχεδίου ψηφίζοντας κατά εκεί. Όμως μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ο βουλευτής Thomas Massie, ένας συντηρητικός με φιλελεύθερο πνεύμα που μερικές φορές συντάσσεται με την Freedom Caucus, δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της προώθησης του νομοσχεδίου, δίνοντας στους Ρεπουμπλικάνους αρκετή υποστήριξη για την υιοθέτηση του κανόνα και παραδίδοντας μια νίκη στην ηγεσία τους.

Η συμφωνία αναστέλλει το ανώτατο όριο του χρέους για δύο χρόνια και επιτρέπει στην κυβέρνηση να πληρώνει τους λογαριασμούς της χωρίς προβλήματα, εάν υπογραφεί σε νόμο πριν από τη Δευτέρα. Σε μια παραχώρηση προς τους Ρεπουμπλικάνους, το σχέδιο περιορίζει τις εγχώριες δαπάνες για δύο χρόνια και επιβάλλει ορισμένες νέες απαιτήσεις εργασίας για ορισμένα άτομα που λαμβάνουν κουπόνια τροφίμων και όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα Προσωρινής Βοήθειας για άπορες οικογένειες. Επίσης, θα περικόψει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν πέρυσι για την επέκταση της IRS.

Οι Δημοκρατικοί, εν τω μεταξύ, προβάλλουν το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου δεν ενέδωσαν στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών για απότομες περικοπές στις εγχώριες δαπάνες. Η συμφωνία θα αναστείλει επίσης το ανώτατο όριο του χρέους μετά τις εκλογές του 2024.

ieidiseis
Shares