Τρίτη , 30 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Τα παιχνίδια των ΗΠΑ με Κίνα και Ινδία απομακρύνουν το “πυρηνικό” Πακιστάν από την Ουάσινγκτον

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία στις Ηνωμένες Πολιτείες. (Στη φωτογραφία πακιστανικοί πύραυλοι Σαχίν – ΙΙΙ που μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικές κεφαλές.)

Το Πακιστάν ανησυχεί για το ποια θα είναι η μελλοντική κατεύθυνση που θα πάρει η σχέση του με τις ΗΠΑ καθώς εκτιμά ότι αυτή θα μπορούσε να καθοριστεί από τον ανταγωνισμό της Ουάσινγκτον με την Κίνα και τον ρόλο που θα παίξει ο γείτονάς της, η Ινδία σε αυτόν.

Image result for quad exercises indian ocean

Ναυτικές ασκήσεις της Quad στον Ινδικό Ωκεανό 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ανέλαβε την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση της λεγόμενης “Τετράπλευρης Συμμαχίας”,(Quad), που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους βασικούς συμμάχους τους στο γεωπολιτικό θέατρο του Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία.

Image result for Modi

Ο Ναρέντρα Μόντι 

Τόσο η διαδικτυακή συνομιλία, στις 8 Φεβρουαρίου, του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον Τζο Μπάιντεν όσο και τα ανακοινωθέντα και οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ με τους Ινδούς ομολόγους τους επικεντρώνονται σε ένα πράγμα: στη δημιουργία και ενδυνάμωση μίας “ισχυρότερης περιφερειακής αρχιτεκτονικής” υπό την αιγίδα της Τετράπλευρης Συμμαχίας για την ανάσχεση του επεκτατισμού της Κίνας στην περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού.

Image result for Maleela Lodhi

Η Μαλίχα Λόντχι 

H Μαλίχα Λόντχι, πρώην πρέσβειρα του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον ΟΗΕ και στη Βρετανία επισημαίνει: “Το Ισλαμαμπάντ, σαν στενός σύμμαχός της Κίνας και ιστορικός εχθρός της Ινδίας, πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί στον Αμερικανό – κινεζικό ανταγωνισμό. Ενώ το Πακιστάν αναζητά βελτιωμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, είναι φανερό στην κυβέρνηση ότι το στρατηγικό μέλλον του Ισλαμαμπάντ συνδέεται με την Κίνα.”

Από τη άλλη πλευρά, το Πακιστάν έχει χάσει τα πρωτεία στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν αποτελεί πλέον το βασικό κίνητρο της διεθνούς ατζέντας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

Shares