Κυριακή , 19 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Στοίχημα για την κυβέρνηση η γρήγορη υλοποίηση των μέτρων για τους πληγέντες

Το στοίχημα για την ταχεία απόδοση των οικονομικών αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έβαλε από χθες η κυβέρνηση, μετά την εξαγγελία των μέτρων αποκατάστασης από το οικονομικό επιτελείο.

Δημοσιονομικά η υλοποίηση των μέτρων θα απαιτήσει νέα αύξηση του προϋπολογισμού των δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ που θα γίνει με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, με βάση την εμπειρία των καθυστερήσεων που υπήρξε λόγω γραφειοκρατίας για τις αποζημιώσεις από την θεομηνία “Θάλεια” πριν από έναν χρόνο και πάλι στην Εύβοια, αλλά και τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό” πέρσι τον Σεπτέμβριο σε Ιόνιο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, αυτή την φορά η κυβέρνηση βάζει το στοίχημα τα μέτρα τα οποία δεσμεύτηκε να εφαρμοστούν άμεσα για να έχουν αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η αποστροφή του λόγου του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όταν, μιλώντας για την υλοποίηση των μέτρων, είπε ότι αυτή την φορά “η γραφειοκρατία θα παταχθεί”.

Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών της υλοποίησης των μέτρων ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και ο νόμος 4767/2021 με στόχο την επιτάχυνση της κρατικής αρωγής.

Πού μπορεί να προκύψουν προβλήματα
Οι καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν κυρίως στα μέτρα που η κάθε ενίσχυση θα πρέπει να περάσει από περισσότερες από μια κρατικές υπηρεσίες.

Το πρώτο από τα μέτρα που έχουν αυτόν τον κίνδυνο είναι η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής.

Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και σε ύψος μέχρι και 150.000 ανά πληττόμενο.

Η προκαταβολή του 20% που θα καταβληθεί με μια αίτηση του πληττόμενου στην ειδική ιστοσελίδα “arogi.gov.gr” που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες θα αντιστοιχεί:

-Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ποσό 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

-Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες ποσό 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

-Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες ποσό 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

-Για τα υπόλοιπα κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

-Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

-Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Η πρώτη αυτή φάση θα εξελιχθεί γρήγορα Η καθυστέρηση μπορεί να προκύψει κατά την διαδικασία καταγραφής των ζημιών από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από την οποία θα προσδιοριστεί το τελικό ποσό της ζημίας, κατόπιν υποβολής φακέλου του πληττόμενου, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Πριν την καταβολή του υπολοίπου του 80% της στεγαστικής συνδρομής, θα πρέπει να εξεταστεί ο φάκελος του πυρόπληκτου. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί ο φάκελος,ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Η αποζημίωση των επιχειρήσεων αγροτών
Τις ίδιες πιθανότητες για καθυστέρηση έχει και η αποζημίωση των επιχειρήσεων και αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Και πάλι οι προκαταβολές θα έρθουν γρήγορα με μια αίτηση που θα γίνει σε ειδική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες και θα κλιμακώνονται ως εξής

-8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
-4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
-2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές
Επίσης προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:
-4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
-2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
-1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών και με την συμμετοχή του ΕΛΓΑ, όπου απαιτείται, το Υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών. Μετά την ολοκλήρωση της εκτίμησης θα καταβληθεί και η υπόλοιπη αποζημίωση μέχρι και το 70% της ζημιάς.

Εδώ θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά το άρθρο 18 του ν. 4797/2021, που αφορά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλης έκτασης ζημιών και θα χορηγηθεί αποζημίωση στις Επιτροπές –με Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών – για να επιτευχθεί η έγκαιρη πραγματοποίηση του καταγραφικού και εκτιμητικού έργου.

Τα υπόλοιπα μέτρα
Οι εξάμηνες αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων και πλειστηριασμών, η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για μια τριετία για τους πυρόπληκτους μαζί με την απαλλαγή για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν θα έχουν πρόβλημα καθώς υπάρχει επαρκής εμπειρία από τα αντίστοιχα μέτρα στήριξης της πανδημίας.

Κατά την ίδια λογική δεν θα έχει πρόβλημα η οριζόντια εφαρμογή των ίδιων μέτρων για τους πυρόπληκτους δήμους της Εύβοιας.

Πηγή: Του Τάσου Δασόπουλου/capital.gr

Shares