Σάββατο , 18 Μαΐου 2024

Σήψη και παρακμή στο Φεστιβάλ Αθηνών! Ντραγκ κουήν συστήνονται σε γονείς και παιδιά και αφηγούνται ιστορίες με θέμα τη διαφορετικότητα…

O tempora o mores που θα έλεγαν οι Λατίνοι. Ω καιροί ω ήθη δηλαδή. Φαίνεται πως τα μετα-μοντέρνα δεδομένα του εξωτερικού ήρθαν στην Ελλάδα για να κατακτήσουν το Φεστιβάλ Αθηνών.Με δελτίο τύπου που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ και το υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μαθαίνουμε ότι εντάσσεται στο πρόγραμμα το Drag Queen Story Time: ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι που ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο το 2015 και το φέρνει στο φεστιβάλ η Δώρα Ανδρουλιδάκη. Ντραγκ κουήν συστήνονται σε γονείς και παιδιά και αφηγούνται ιστορίες με θέμα τη διαφορετικότητα. Στόχος του προγράμματος, που πραγματοποιείται σε σχολεία, βιβλιοθήκες και φεστιβάλ σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, είναι η καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων.

«Είτε πρόκειται για τη σκληρότητα και την κοινωνική αδικία της επαρχίας απέναντι στον κάθε είδους διαφορετικό, όπως στη ‘Γιαννούλα’, ή στο ‘Ξένες πόρτες’, είτε πρόκειται για μια ολόκληρη φυλή που εξοντώνεται, όπως οι Εβραίοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πράγα, όπου τοποθετεί το έργο του ο Μαγιόργκα, ή για μια κατηγορία συνανθρώπων μας σήμερα που διεκδικούν το μη αυτονόητο (στα μάτια των πολλών δικαίωμά τους στον έρωτα, δηλαδή στη ζωή, ζητούμενο είναι να στοχαστούμε πάνω στο διαφορετικό και στις συνέπειες της άρνησής του» είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, προσκαλώντας το κοινό στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Στο σημείωμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και το εξής: «Υπάρχουν, παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, κοινωνικά προβλήματα που δεν μπορούμε να τα παρακάμψουμε, ένας ολοένα μεγαλύτερος φόβος απέναντι στο διαφορετικό, μια στροφή σε κακώς εννοούμενες παραδοσιακές αξίες, που υποθάλπει πρακτικές αποκλεισμών, μια μεγάλη άνοδος του φασισμού». Προφανώς εξισώνει το φασισμό με τις αντιρρήσεις στο φαινόμενο drag queen.

 

Όσον αφορά τον εκμοντερνισμό του Φεστιβάλ τόσοι πνευματικοί κολοσσοί υπάρχουν. Αυτό βρήκαν να εντάξουν;..

Shares