Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

Σημαντική στιγμή στο Κέιμπριτζ! Θα διαβαστεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ο Δίσκος της Φαιστού;…

Ισχυρίζονται ότι μπορούν να «διαβάσουν» το 99% των επιγραφών του περίφημου δίσκου της Φαιστού. Ο καθηγητής Φωνητικής στην Οξφόρδη Τζον Κόουλμαν και ο γλωσσολόγος δρ Γκάρεθ Όουενς…ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, θεωρείται ότι γνωρίζουν πολλά από τα μυστικά της επιγραφής, τα οποία άλλωστε παρουσιάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα σε ομιλία του Γκάρεθ Όουεν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Αυτή τη φορά ο δρ Γλωσσολογίας θα ταξιδέψει στο Κέιμπριτζ, καθώς στις 3 Φεβρουαρίου θα δώσει μια διάλεξη σχετικά με τα αποτελέσματα της δεκαετούς έρευνας σε συνεργασία με τον Τζον Κόουλμαν.

Τίτλος της διάλεξής του είναι «Από τη Γραμμική Β στο Δίσκο της Φαιστού» (From Linear B to the Phaistos Disk).

Από τη μελέτη του Γκάρεθ Όουενς και του Τζον Κόουλμαν γνωρίζουμε ότι ο Δίσκος της Φαιστού απαρτίζεται από 61 λέξεις σε δεκαοκτώ στίχους με ρίμα, και στις δύο πλευρές. Έξι από τις λέξεις αναφέρονται στο Φως και άλλες έξι στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις είναι αφιερωμένες στην Έγκυο Θεότητα και δέκα στη Θεότητα που χαρακτηρίζεται με διαφορετικά επίθετα.


Ο δρ Γκάρεθ Όουενς ζει στην Κρήτη πάνω από 30 χρόνια και εργάζεται στο ΤΕΙ Κρήτης

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας μινωικός λυρικός ύμνος προς τη Θεότητα, «ένα βαθύ μήνυμα από την εποχή του Χαλκού, πριν από 37 αιώνες» όπως αναφέρουν οι δύο ερευνητές. Πρόκειται για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες επιγραφές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα (χρονολογείται περίπου στο 1700 π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1908), και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την αποκρυπτογράφησή της.
pontos-news.gr

Shares