Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Σε κλοιό σορταρίσματος το δολάριο καθώς περιορίζει τις αυξήσεις η Fed

Το σορτάρισμα στο δολάριο αγαπημένο ποντάρισμα στις αγορές καθώς κατεβάζει ρυθμούς η Fed

Η βουτιά του δολαρίου από τα πολυετή υψηλά που σημείωσε εντός του 2022 ενδεχομένως να έχει συνέχεια καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως ότι θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, συντηρώντας έτσι την πίεση στο αμερικανικό νόμισμα.

Ο δείκτης σποτ του δολαρίου του Bloomberg έχει περάσει σε μικρά κέρδη πλέον σήμερα ωστόσο παραμένει σε απώλειες περίπου 2% στο 2023 καθώς οι επενδυτές πουλούν μαζικά το νόμισμα των ΗΠΑ, σημειώνει το πρακτορείο.

Γενικότερα το τελευταίο διάστημα ο περιορισμός των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει ωθήσει τα funds να εγκαταλείψουν το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο της περασμένης χρονιάς, οδηγώντας σε ανάκαμψη τις περισσότερες βασικές ισοτιμίες.

“Είμαστε μόλις δύο εβδομάδες στο 2023 και φαίνεται ότι η μεγάλη αγορά δολαρίου του 2022 μετατρέπεται στο πιο αγαπημένο σορτάρισμα πλέον”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Patrick Bennett, αναλυτής στην Canadian Imperial Bank of Commerce στο Χονγκ Κονγκ.

Πέρα από την Fed, “μας οδηγεί επίσης η ανατροπή των δεδομένων στην Κίνα, με την πολιτική Zero Covid να αποσύρεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν”, προσθέτει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η πορεία του δολαρίου άλλαξε δραματικά τους τελευταίους μήνες καθώς μεγάλα funds, από την JPMorgan Asset Management έως την Goldman Sachs, εκτιμούν ότι η Fed θα περιορίσει άμεσα τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.

Οι traders αναμένουν πλέον ότι τα επιτόκια της Fed θα κορυφωθούν στο 4,94% ενώ στις αρχές του μήνα τα έβλεπαν να ξεπερνούν το 5%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο δείκτης σποτ του δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλά οκτώ μηνών, από τον Απρίλιο του 2022, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνέχεια στις πωλήσεις του αμερικανικού νομίσματος, με τους αναλυτές της Morgan Stanley να τοποθετούν το ευρώ στο 1,15 στο τέλος του έτους από την προηγούμενη εκτίμησή τους για 1,08 έναντι του δολαρίου.

“Οι μακροοικονομικές δυνάμεις που κάποτε περιόριζαν τις αδυναμίες του δολαρίου, πλέον τις ενισχύουν”, έγραψαν σημείωμά τους. “Η παγκόσμια ανάπτυξη δείχνει σημάδια ζωής, η μακροοικονομική αβεβαιότητα και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό υποχωρούν και το δολάριο χάνει γρήγορα το πλεονέκτημα που είχε”.

Η πτώση του δολαρίου έρχεται με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα μοχλευμένα funds έχουν μειώσει τις θέσεις σορτ στο γιεν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Επίσης, περιόρισαν τα σορταρίσματα στο δολάριο Αυστραλίας και έχουν περάσει πλέον σε θέσεις long στο δολάριο Νέας Ζηλανδίας.

“Το δολάριο βρίσκεται υπό πίεση καθώς η αγορά είναι όλο και πιο σίγουρη ότι πλησιάζει το τέλος των κινήσεων της Fed”, αναφέρει ο Rodrigo Catril, αναλυτής της National Australia Bank. Η άνοδος του γιουάν είναι “εξίσου σημαντική” για νομίσματα που συνδέονται με εμπορεύματα όπως το αυστραλιανό δολάριο καθώς το κλίμα κινδύνου βελτιώνεται, προσθέτει.

Πηγή: capital.gr

Shares