Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ρωσία: Το Κρεμλίνο απευθύνει έκκληση για διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας

Το Κρεμλίνο έκανε σήμερα έκκληση να διευθετηθούν οι εντάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο με «διπλωματικά μέσα», μετά τις επιθέσεις που είχαν στόχο την αστυνομία, ενώ παράλληλα απαίτησε να «υπάρξει εγγύηση» των δικαιωμάτων των Σέρβων.

«Υποστηρίζουμε ότι τα μέρη πρέπει να κάνουν προσπάθειες ειρηνικής φύσης ώστε αυτή η κατάσταση να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Υποστηρίζουμε ότι όλα τα δικαιώματα των Σέρβων πρέπει να είναι εγγυημένα», πρόσθεσε ωστόσο.

Η ένταση αυξήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο στο βόρειο Κόσοβο αφού άγνωστοι αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς και εκτόξευσαν βομβίδα κρότου λάμψης εναντίον των δυνάμεων της τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής Eulex.

Σέρβοι διαδηλωτές ύψωσαν επίσης οδοφράγματα που παραλύουν την κυκλοφορία σε δύο σημεία μεθοριακής διέλευσης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία για να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψης ενός πρώην αστυνομικού.

Η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες έπειτα απ’ αυτή την τελευταία σειρά επεισοδίων, τα οποία ώθησαν το Κόσοβο να αναβάλει για τις 23 Απριλίου τις τοπικές εκλογές στις κοινότητες με σερβική πλειοψηφία, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 18 Δεκεμβρίου.

 

πρωτο θεμα

 

Shares