Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Παρέμβαση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη βουλή για την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ… (ΕΓΓΡΑΦΑ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥΣε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ & βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα ΑμΕΑ, το Υπουργείο ενημερώνει:

Τα προγράμματα και οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για παιδιά με αναπηρίες εφαρμόζονται από τα Παραρτήματα των 12 Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών (Κ.Κ.Π.Π.). Τα Κ.Κ.Π.Π. παρεμβαίνουν σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών και των νέων με αναπηρίες, ενώ εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης υλοποιούνται από επιστημονικό προσωπικό.

Οι κύριοι στόχοι των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ είναι, μεταξύ άλλων, η παροχή δημιουργικών δραστηριοτήτων, προ-επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα παιδιά και η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στις οικογένειές τους. Για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών προβλέπεται η λειτουργία δομών που προσφέρουν υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Επιπρόσθετα, Ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί Φορείς καθώς και το Κ.Κ.Π. της Περιφέρειας της Αττικής έχουν εκπονήσει Προγράμματα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, με βάση τις αρχές της Πρώιμης Παρέμβασης. Τέλος, ο νόμος 4538/2018 προωθεί την υιοθεσία και την αναδοχή, διευκολύνοντας κι επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες.

Τέλος, ενημερώνει ότι, με τον νόμο 4488/2017 ο Υπουργός Επικρατείας έχει οριστεί ως ο εθνικός συντονιστής για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό να δοθεί η ολιστική προσέγγιση που απαιτείται και να καλυφθούν οριζόντια και αποτελεσματικά θέματα που αφορούν στη νομοθεσία, τις πολιτικές και τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επισυνάπτονται η ερώτηση & η απάντηση

Για ερώτηση κλικ ΕΔΩ

Για απάντηση κλικ ΕΔΩ

Shares