Δευτέρα , 20 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Παραδόθηκε στους μουσουλμάνους ως τζαμί η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Με την ανοχή του Έλληνα πρωθυπουργού παραδόθηκε στους μουσουλμάνους ως τζαμί η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη προσευχή, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο αναμένεται να έχει την τύχη της Αγίας -Σοφίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια προκλητικά χλιαρή αντίδραση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα αποκάλεσε την εκκλησία «τέμενος», αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα εκφράσει την αντίθεσή του στον Ερντογάν όταν συναντηθούν, για την απόφασή του να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στον περιορισμένο χώρο του καθολικού του ναού χωρούν λίγοι προσκυνητές, με αποτέλεσμα αρκετοί που ήρθαν για προσευχή κατέλαβαν τον εξωτερικό χώρο γύρω από το μνημείο. Ο εσωτερικός χώρος είχε ήδη γεμίσει μισή ώρα πριν από την προσευχή.

Η Μονή της Χώρας έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Φιλοξενεί τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζονται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.

Το τζαμί λειτουργεί στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας. Tα ψηφιδωτά στους τοίχους στον χώρο της προσευχής καλύφθηκαν, ενώ καθορίστηκε περιοχή που θα την επισκέπτονται οι τουρίστες με ξεναγό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγία -Σοφία έχει υποστεί πλήθος ζημιών από τους μουσουλμάνους που συρρέουν για να προσευχηθούν χωρίς να σέβονται το ιερό μνημείο της Χριστιανοσύνης.

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την ‘Αλωση της Πόλης, και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 1945 έγινε μουσείο. Μετά την απόφαση αυτή ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας τους σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα το 1958. Το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και ένα χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει και πάλι ως τζαμί.

Φωτογραφία: internetteyiz.com

newsbreak.gr

Shares