Παρασκευή , 3 Μαΐου 2024

Οpenlux: Λουξεμβούργο – Η “ακτινογραφία” ενός φορολογικού παραδείσου

Πολυεθνικές, δισεκατομμυριούχοι, καλλιτέχνες, αθλητές, εγκληματίες…Η έρευνα της “Le Monde” αποκαλύπτει για πρώτη φορά, με ολοκληρωμένο τρόπο, αυτά που έντεχνα κρύβει το φορολογικό κέντρο του Μεγάλου Δουκάτου, του Λουξεμβούργου. 

Τί θα ανακάλυπτε κάποιος αν άνοιγε το χρηματοκιβώτιο αυτού του μικροσκοπικού κράτους που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Ε.Ε.); Η χώρα συγκαταλέγεται από αρκετούς ερευνητές στο παγκόσμιο top 5 των φορολογικών παραδείσων. Η έρευνα Openlux, της γαλλικής εφημερίδας σε συνεργασία με δεκαέξι ακόμα μέσα μαζικής ενημέρωσης και με διάρκεια έναν χρόνο έχει απαντήσεις: 55.000 υπεράκτιοι εταιρικοί όμιλοι που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ανέρχονται στο ύψος των 6.500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Luxembourg map

Xάρτης του Λουξεμβούργου 

Αυτοί οι όμιλοι φαντάσματα, χωρίς γραφεία ούτε μισθωτούς, έχουν ιδρυθεί από δισεκατομμυριούχους, πολυεθνικές, αθλητές, καλλιτέχνες, υψηλόβαθμους πολιτικούς ακόμα και από βασιλικές οικογένειες. Το Λουξεμβούργο είναι το “αγαπημένο παιδί” για τους πλούσιους του κόσμου. Σε μία έκταση 2.586 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Μεγάλο Δουκάτο φιλοξενεί δίπλα – δίπλα στον Τάιγκερ Γουντς και στην οικογένεια Hermès τη Σακίρα και τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Charlotte Bridge

Τμήμα της Γέφυρας  “Μεγάλη Δούκισσα Σαρλότ”, η οποία συνδέει το Λουξεμβούργο με την υπόλοιπη Ευρώπη 

Εκατοντάδες πολυεθνικές, (LVMH, Kering, KFC, Amazon…), έχουν εγκαταστήσει χρηματοοικονομικές θυγατρικές. Πλούσιες οικογένειες αυξάνουν εκεί ακόμα περισσότερο τις ακίνητες περιουσίες τους. Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η Openlux αποκαλύπτει, στο Λουξεμβούργο, την ύπαρξη ποσών αμφίβολης προέλευσης, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα ή με εγκληματίες εμπλεκόμενους σε δικαστικές υποθέσεις.

Πρόκειται για εταιρείες που έχουν διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία, τη διαβόητη Ντράνγκετα καθώς και με τον ρωσικό υπόκοσμο. Άτομα που βρίσκονται κοντά στο καθεστώς της Βενεζουέλας έχουν επίσης “ανακυκλώσει” κεφάλαια που προέρχονται από παράνομες δημόσιες αγορές. Το μυστικό ήταν καλά κρυμμένο, ένα συνεχές μυστήριο, μία εκκρεμής ερώτηση εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις δεσμεύσεις για διαφάνεια στη χώρα και τις υπομνήσεις της Ε.Ε., το Μεγάλο Δουκάτο παραμένει ένας πρωταθλητής στην φοροδιαφυγή.

 

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

Shares