Σάββατο , 18 Μαΐου 2024

Οι «ξεχασμένοι» Έλληνες του Λεβάντε και των Αγίων Τόπων αφυπνίζονται

Η μακραίωνη ελληνική παρουσία στη Μέση Ανατολή, που ξεκίνησε από τους αρχαίους εποικισμούς, συνεχίστηκε με τον Μέγα Αλέξανδρο και τα ελληνιστικά χρόνια και κορυφώθηκε την εποχή του Βυζαντίου, δεν έπαψε ποτέ. Αντιθέτως, στις μέρες μας, φαίνεται να αναγεννάται από τις στάχτες της, χάρη σε κάποιου είδους «αφύπνιση» στην οποία οδήγησαν γεωπολιτικοί, αλλά και τεχνολογικοί παράγοντες…

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος προκαλεί χάος, με τις διάφορες θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες να στρέφονται η μία κατά της άλλης. Τα σχέδια του «παναραβισμού», για την περιοχή του Λεβάντε, φαίνεται να αποτυγχάνουν. Ένα κενό δημιουργείται. Ένα κενό, που έρχεται να καλυφθεί, μέσα από τα βάθη της ιστορίας…

Ο Ελληνισμός, δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, σε αυτό που αποκαλείται «Λεβάντε», δηλαδή περιοχές της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ισραήλ, της Δυτικής Όχθης, των Αγίων Τόπων.

Μια γαλλική αναφορά των αρχών του 20ού αιώνα καταγράφει περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες στην περιοχή του Λεβάντε 

Και οι άνθρωποι εκεί, που γνωρίζουν -ή μαθαίνουν τώρα χάρη στο διαδίκτυο και την τεχνολογία- την καταγωγή τους, αφυπνίζονται, προτάσσοντας σιγά-σιγά την εθνοτική τους ταυτότητα.Πρόσφατα ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά μια μεγάλη έρευνα «χαρτογράφησης» των Ελλήνων Ρωμιών, και τα αποτελέσματα… εκπλήσσουν. Ή και όχι… Άλλωστε, μέχρι τώρα στα δημογραφικά στοιχεία, οι Έλληνες ή Ρωμιοί ή Ελληνορθόδοξοι, καταγράφονταν μαζί με τον κυρίως πληθυσμό ως «Άραβες». Ωστόσο, οι αριθμοί τους όπως φαίνεται, αποτελούν υπολογίσιμη μειονότητα, ενώ ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες!Όπως διαβάζουμε στη μελέτη που υπογράφεται από τον «Χαράλαμπο της Θεσσαλονίκης» (διαβάστε την αναλυτικά στο τέλος του άρθρου), αν και εκλείπουν τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία, μια γενική πληθυσμιακή εκτίμηση των Ελλήνων στις ακόλουθες χώρες είναι η εξής:

Συρία 4.5%-6%, Λίβανος 11%-16% (Ελληνορθόδοξοι 8%-11%, Ελληνοκαθολικοί 3%-5%), Ιορδανία 2.5%-3%, Ισραήλ 0.6%-0.8% και Δυτική Όχθη 5%-6%.


Στη Συρία, αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο και στον Λίβανο σε 500.000! «Σήμερα οι Έλληνες Ρωμιοί ουσιαστικά αποτελούν έναν τρίτο παράγοντα στη ζωή και εξέλιξη της περιοχής. Αποτελούν την μεγαλύτερη χριστιανική μειονότητα και την τρίτη εθνοτική ομάδα μετά τους Άραβες και Ισραηλινούς στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

To Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον ιδρυτή της Ένωσης Ελληνολεβαντίνων, τον Rafael Issa, ο οποίος μας παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

«Μας μάθαιναν ότι είμαστε Άραβες όλη μας τη ζωή, αλλά δεν είμαστε διότι έχουμε διαφορετική κουλτούρα από αυτούς. Εδώ και 10-12 χρόνια οι άνθρωποι ξυπνάνε, διότι μπορείς πια να ερευνήσεις την Ιστορία και τις ρίζες σου μέσω του Διαδικτύου. Οπότε οι άνθρωποι ανακαλύπτουν μόνοι τους ότι δεν είμαστε Άραβες, μπορεί να μιλάμε αραβικά, αλλά αυτό δεν είναι περίεργο μετά από 400 χρόνια κατοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενημερώνοντάς μας ότι έγινε πρόσφατα μια ενέργεια για τη δημιουργία ολόκληρου κόμματος στη Βηρυτό, με το όνομα «Κόμμα Ελληνορθόδοξων», αλλά απαγορεύτηκε από τις Αρχές, οπότε άλλαξε όνομα σε «Κόμμα του Λεβάντε».

newsbomb

Shares