Τετάρτη , 30 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Oι μεγάλες αλλαγές στη ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ που έφερε το πολυνομοσχέδιο…

Oι μεγάλες αλλαγές στη ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ που έφερε το πολυνομοσχέδιο…

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία που επηρεάζουν τα φετινά εισοδήματα των φορολογούμενων έφερε το πολυνομοσχέδιο που η ψήφισή του ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που επηρεάζουν το εισόδημα και τις οικονομικού χαρακτήρα αποφάσεις χιλιάδων φορολογούμενων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις σχετικές πληροφορίες και δεν επέρχεται προς το παρόν καμία μεταβολή στον φόρο υπεραξίας ακινήτων. Πιο αναλυτικά:

-Δεν περιλαμβάνεται, παρά τα όσα γράφτηκαν, διάταξη με την οποία καταργείται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων. Ο φόρος έχει ανασταλεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους και αυτό εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο φόρος οδεύει προς κατάργηση ως ανεφάρμοστος.

-Μονιμοποιείται η διάταξη για την απαλλαγή από το τεκμήριο διαβίωσης των φορολογούμενων με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα. Έτσι, οι φορολογούμενοι (πλην των επιτηδευματιών) που έχουν πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.550 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο που, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση ανέρχεται ακόμη και στα 9.500 ευρώ.

-Απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων στο δημόσιο.

-Απαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης το τεκμαρτό εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας επιφάνειας έως 200 τετραγωνικών μέτρων ή την δωρεάν παραχώρηση ακινήτων στο δημόσιο.

-Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του πόθεν έσχες προκειμένου να περιληφθούν σε αυτό και οι δαπάνες των φορολογούμενων για ασφαλιστικά συμβόλαια επενδυτικού χαρακτήρα.

-Δεν θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα η πώληση ακινήτων τα οποία προέρχονται από κληρονομιά από συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού.

-Χαλαρώνει η διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για το χαρακτηρισμό φορολογούμενων που εργάζονται στο εξωτερικό ως φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που συνεπάγεται και την φορολόγηση με τους ελληνικούς φορολογικούς συντελεστές του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Πλέον δεν απαιτείται να έχουν διαζευκτικά τους κοινωνικούς ή οικονομικού ή προσωπικούς δεσμούς τους στην Ελλάδα αλλά και τα τρία είδη δεσμών σωρευτικά.

-Επιτρέπεται πλέον να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών, ενώ παύει να είναι υποχρεωτική η διετής παραμονή στο καθεστώς των απαλλασσόμενων επιχειρήσεων και οι υποκείμενοι μπορούν να μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς από το επόμενο έτος. Επίσης, για λόγους εναρμόνισης με την οδηγία ΦΠΑ, ορίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν για τον προσδιορισμό του ορίου υπαγωγής στο ειδικό καθεστώς οι μεταβιβάσεις παγίων και οι απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης. Επιπλέον, καλύπτεται νομοθετικό κενό και πλέον με την υπέρβαση του ορίου των 10.000 ευρώ, ο υποκείμενος υποχρεούται άμεσα να επιβάλει ΦΠΑ και να εφαρμόσει το κανονικό καθεστώς από την πρώτη πράξη παράδοσης αγαθών ή υπηρεσιών με την οποία πραγματοποιείται η υπέρβαση του ορίου.

Του Σπύρου Δημητρέλη
capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares