Σάββατο , 18 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Νευρική άνοδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμων στους περισσότερους τίτλους εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο άνοιξε μία ιδιαίτερα δύσκολη συνεδρίαση, με το rebalancing του MSCI να είναι στο επίκεντρο, όπως και το κλείσιμο θέσεων των ξένων θεσμικών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,35% στις 915,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.229,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,91% στις 655,69 μονάδες.

Νευρική άνοδος στη σκιά του MSCI για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στη λήξη του Νοεμβρίου και ενώ οι ξένοι διαχειριστές κλείνουν ή έχουν ήδη κλείσει τα “βιβλία” τους για τη φετινή χρήση, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ συνεχίζει τη “μάχη” διατήρησης των “κεκτημένων” και δη της κρίσιμης στήριξης μεταξύ 900 και 880 μονάδων, σχολιάζει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης. Το τελευταίο δίμηνο αποδείχτηκε “απλόχερο” στην ελληνική αγορά, με την εν λόγω ανοδική κίνηση να μην έχει εμφανίσει τα εκτιμώμενα σημάδια διόρθωσης ή συσσώρευσης.

Σε επίπεδο εταιρικού ομολογιακού δανεισμού, η εικόνα είναι εμφανώς πιο σύνθετη, καθώς το αυξανόμενο κόστος χρήματος έχει γίνει ορατό στις νέες αλλά και σε παλαιότερες εκδόσεις χρέους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, για τον Δεκέμβριο οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές προσδοκούν την επιβεβαίωση της ανοδικής εποχικότητας τύπου Santa Claus rally, με τις τεχνικές/θεμελιώδεις προϋποθέσεις να συντρέχουν στη διάχυση μέρους αυτής και προς τη Λεωφόρο Αθηνών.

Την ίδια ώρα, στο τρέχον περιβάλλον, η “διελκυστίνδα” μετρήσεων πληθωρισμού και δηλώσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αγορών και ενώ η “παγίωση” των γεωπολιτικών εντάσεων – η οποία παραδόξως συντρέχει με το bear market του πετρελαίου – επιτείνει το κλίμα δυσπιστίας σε ό,τι αφορά την εισροή νέων κεφαλαίων στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Jumbo, Alpha Bank και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Λάμδα, ΟΛΠ, Σαράντης, ΟΤΕ, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Στον αντίποδα, έντονες πιέσεις δέχονται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Aegean, καθώς καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Quest και Titan.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares