Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

Μετά τον Μακρόν και ο Γουάλας: Δεν αποκλείονται βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία

Μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, θιασώτη του σεναρίου αποστολής ευρωπαϊκών και νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, και ο Μπεν Γουάλας, πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, δήλωσε πως η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στο πολεμικό μέτωπο «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Όπως ανέφερε στην Daily Mail, ερωτηθείς σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο, ο Γουάλας, που υπήρξε υπουργός Άμυνας κατά την πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε πως για αυτό το σενάριο «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φράση “δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε”». «Εξάλλου, μέρος της αποτροπής είναι η ασάφεια… να μαντέψει ο εχθρός μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε και τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πάντως πως ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει ταχθεί ανοικτά κατά της αποστολής βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ακόμη και για εκπαιδευτικές αποστολές.

Σύμφωνα με τον Γουάλας, ο Πούτιν χρησιμοποιεί επιδέξια αυτή τη στρατηγική όταν «κάνει τους πάντες να μαντεύουν». «Και νομίζω ότι το καλύτερο είναι να βεβαιωθούμε ότι θα συνειδητοποιήσει ότι θεωρούμε τις ενέργειές του στην Ουκρανία πολύ σοβαρές. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν — και μόλις το είδαμε αυτό στις ψευδοεκλογές — είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στον Αδόλφο Χίτλερ αυτής της γενιάς», είπε ο Γουάλας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται εκτός πολιτικής.

Ζήτησε επίσης αύξηση του ελάχιστου επιπέδου αμυντικών δαπανών της Μεγάλης Βρετανίας στο 3%. Όπως ανέφερε, το ύψος των δαπανών δεν πρέπει να καθορίζεται από το αν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες, αλλά από το έαν υπάρχει κίνδυνος. «Αυτό είναι που θα πρέπει να καθορίζει πόσα ξοδεύουμε και όχι οι οικονομικές συνθήκες», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Γουάλας έρχονται ύστερα και από την προειδοποίηση μιας ομάδας πρώην αρχηγών Άμυνας και Ασφάλειας της Βρετανίας, η οποία έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση της χώρας πως ο στρατός πρέπει να «προετοιμαστεί πραγματικά για πόλεμο» προκειμένου να αποτρέψει αξιόπιστα τις απειλές.

Στη Βρετανία εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την αποτυχία της κυβέρνησης του Ρίσι Σουνάκ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στον εαρινό προϋπολογισμό, παρά την προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας Γκραντ Σαπς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε έναν «προπολεμικό κόσμο» και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διεξάγει πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.

ieidiseis

Shares