Τελευταία Νέα

Με το πόδι στο γκάζι και σήμερα η Wall αψηφώντας την ύφεση

Περίπου δύο ώρες φάνηκε να κρατάνε οι ανησυχίες των επενδυτών για τη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ, καθώς από εκεί και πέρα οι δείκτες άρχισαν να μαζεύουν τις απώλειες και με τους αγοραστές στα ηνία της συνεδρίασης μέχρι το τέλος συνέχισαν από εκεί που είχαν σταματήσει χτες.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε στις 32.529 μονάδες με άνοδο 1,03%, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,2% κινούμενος στις 4.072 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που έκλεισε στο +1,08% και τις 12.162 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, μετά από μία σύντομη κίνηση σε αρνητικό έδαφος στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν συρρίκνωση του ΑΕΠ για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο -ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης- οι δείκτες άφησαν πίσω τους τις ανησυχίες και κινήθηκαν πειστικά ανοδικά μέχρι το καμπανάκι της λήξης.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε ξανά με ετήσιο ρυθμό 0,9% ενώ οι μέσες εκτιμήσεις αναλυτών στο Reuters ανέμεναν αύξηση 0,5%.

“Αν και ήταν σίγουρα στην αρνητική πλευρά των εκτιμήσεων, να έχετε κατά νου ότι μια μείωση της τάξεως του 1% είναι σχετικά μικρή και υποστηρίζει την θέση ότι οποιοδήποτε περιβάλλον ύφεσης θα είναι ήπιο”, επισημαίνει ο Mike Loewengart της E-Trade.

Σε κάθε περίπτωση οι δείκτες έδειξαν να διατηρούν το μομέντουμ της εξαιρετικά ισχυρής χτεσινής συνεδρίασης, με κέρδη άνω του 2%, καθώς οι δηλώσεις του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά την – αναμενόμενη – δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, φάνηκε να καθησυχάζουν σημαντικά τους επενδυτές.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας δεν απέκλεισε μεν μία νέα επιθετική αύξηση, ίσως και 75 μονάδων βάσης ξανά, ωστόσο επισήμανε ότι καθώς η τράπεζα προχωρά σε περαιτέρω σύσφιξη νομισματικής πολιτικής μοιάζει πιο κατάλληλο να επιβραδύνει το ρυθμό των αυξήσεων.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο Jeffrey Gundlach, ο CEO της DoubleLine Capital, εξέφρασε χτες στο CNBC την πεποίθησή του ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι πλέον πίσω από τον πληθωρισμό και ότι ο Πάουελ ανέκτησε την αξιοπιστία του.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δείχνει να έχει προεξοφλήσει εδώ και καιρό την ύφεση – τεχνική ή πραγματική – και τα σημερινά στοιχεία έδειξαν απλώς να επιβεβαιώνουν την πεποίθηση.

Σε ένα θετικό τόνο μάλιστα, με την αγορά εργασίας να παραμένει εξαιρετικά ισχυρή, μία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κάτω του 1% ενδεχομένως να συνιστά το μικρότερο δυνατό κόστος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Κατά τα άλλα, η μετοχή της Meta, της μητρικής της Facebook, έκλεισε στο – 5,2% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες ο κολοσσός του Μαρκ Ζούκενμπεργκ.

Τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου της εταιρείας κινήθηκαν ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ωστόσο μεγαλύτερο προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός πως προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα έσοδα του επόμενου.

Η Comcast είδε τον τίτλο της να πραγματοποιεί ισχυρή βουτιά που πλησίασε το 10%, αφότου ο γίγαντας της καλωδιακής ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του απέτυχε να αυξήσει τους συνδρομητές του.

Γενικότερα, ωστόσο, με τις μισές σχεδόν εταιρείες του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει έως τώρα τα αποτελέσματά τους, το 71,5% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, κάτι που δείχνει να έχει δώσει σημαντική ώθηση στην επενδυτική διάθεση.

Τέλος, στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, μετά από τρεις διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν ελαφρώς κατά 5.000 στις 256.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Πηγή: capital.gr

Shares