Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Κυβερνοασφάλεια & Ελλάδα… – Πόσο έτοιμοι είμαστε τελικά;…

Τρεις μέρες έχουν περάσει από την επίθεση που δέχθηκαν διάφορες κυβερνητικές ιστοσελίδες από Τούρκους χάκερς…

Συγκεκριμένα η αυτοαποκαλούμενη τουρκική ομάδα «Anka Neferler» χάκαρε τις ιστοσελίδες της ΕΥΠ, της ελληνικής Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του χρηματιστηρίου και του υπουργείου Οικονομικών.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της άρνησης πρόσβασης (DDoS attack).Μια τέτοια είδους επίθεση οδηγεί τις ιστοσελίδες στο να δεχθούν ασυνήθιστα υψηλή επισκεψιμότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τη
ζήτηση αυτή και να διακόπτουν τη λειτουργία τους απότομα.

Οι ελληνικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν την επίθεση αυτή βγάζοντας εκτός λειτουργίας τους σέρβερς φιλοξενίας των συγκεκριμένων ιστοσελίδων, τις οποίες επανάφεραν όταν μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά πάλι. Σύμφωνα με την
απάντηση των αρμοδίων η επίθεση σταμάτησε στην υπερφόρτωση της γραμμής και δεν είχε αποτέλεσμα η προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων από τους σέρβερς ή η ανάρτηση κάποιου μηνύματος των χάκερς.

Η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές της από κάθε είδους τέτοια επίθεση ενισχύοντας τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία είχε οριστεί ως Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας με το Προεδρικό Διάταγμα του 2017. Η Αρχή αυτή είναι πλέον υπεύθυνη για τον ορισμό των απαιτήσεων και το σχεδιασμό των διαδικασιών μιας Ενιαίας Αρχής Ασφαλείας που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και των υποδομών του κράτους.

Ήδη η Ελλάδα έχει αργήσει τρία χρόνια για την εφαρμογή της υπ’ αρ. 2016/1148 οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το όνομα NIS (Network and Information Systems) η οποία είναι κοινοτική νομοθεσία και αφορά την ενίσχυση του συνολικού επιπέδου κυβερνοασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οδηγία αυτή ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2016 και τα κράτη μέλη έπρεπε να την ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία μέχρι το Μάιο του 2018.

Η Ελλάδα με απόφαση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσπαθεί να εναρμονιστεί με την οδηγία NIS και θωρακίσει τις κρίσιμες υποδομές της.

Οι καθυστερήσεις στον ευαίσθητο τομέα της κυβερνοασφάλειας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και στη ζωή των πολιτών.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, πρέπει να «τρέξει» και σε αυτόν τον τομέα γιατί έχει μείνει πραγματικά πίσω.

Του Αντώνη Κωνσταντίνου

Shares