Παρασκευή , 3 Μαΐου 2024

Κίνα: Αναπτύσσει όπλα καιρού;

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τη λειτουργία του συστήματος καιρικών μεταβολών, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο των καιρικών συνθηκών.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να καλύψει μια περιοχή συνολικού εμβαδού 5.5. εκατομμυρίων χιλιομέτρων για τεχνητή βροχόπτωση, δηλαδή σχεδόν μιάμιση φορά το μέγεθος της Ινδίας.

To Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι η δυνατότητα για δημιουργία χαλαζόπτωσης θα καλύπτει έκταση πέραν των 580.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το σύστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η τεχνητή μεταβολή των καιρικών συνθηκών θα έχει φτάσει σε εξελιγμένο επίπεδο παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά στην λειτουργία του, μέχρι το 2035.

Αναλυτές πιστεύουν ότι σε περιοχές όπου υπάρχουν στρατιωτικές συγκρούσεις με ακραίες καιρικές συνθήκες, το σύστημα θα αποδειχτεί ένα αποτελεσματικό όπλο για να διευκολύνει την κίνηση των στρατευμάτων που το διαθέτουν ή να δυσχεραίνει εκείνη του αντιπάλου.

H Ινδία και η Κίνα έχουν εμπλακεί εδώ και επτά μήνες σε σύγκρουση για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ανατολικού Λαντάκ, ενώ οι στρατοί των δύο χωρών ετοιομάζονται  να αντιμετωπίσουν τον σκληρό χειμώνα των Δυτικών Ιμαλαϊων.

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

Shares