Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Κέρδη 1,5% για το πετρέλαιο στις πλάτες ζήτησης και “ήπιας” Όμικρον

Ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε επίπεδα που είχαν να δουν από τα τέλη Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας την τέταρτη συναπτή συνεδρίαση με κέρδη άνω του 1%, στο ισχυρότερο σερί τους από τα τέλη Μαΐου του 2020.

Τα κέρδη στηρίζονται στην αύξηση της χειμερινής ζήτησης και στις ελπίδες ότι η μετάλλαξη Όμικρόν του κορονοϊού θα έχει μικρή μόνον επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη διεθνώς.

Οι χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι λόγω των εορτών των Χριστουγέννων πιθανόν να διευρύνουν τη μεταβλητότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να μην επιβάλει επιπλέον περιορισμούς εν όψει του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς ενισχυσε τη δυναμική του πετρελαίου.

Η ταξιδιωτική κίνηση έχει επηρεαστεί αρνητικά λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στα πληρώματα των αεροσκαφών ανά τον κόσμο , ωστόσο τα αμερικανικά CDC συστήνει ήδη από εχθές όσοι είναι ασθενείς με Covid-19 και έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα να τίθενται σε καραντίνα 5 και όχι 10 ημερών, λόγω της ηπιότητας της Όμικρόν.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, κέρδισε 1,18 δολ. ή 1,5%, κλείνοντας στα 79,40 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου, κέρδισε 1,16 δολ. ή 1,6%, κλείνοντας στα 76,75 δολ. το βαρέλι

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν τη νέα τεράστια διασπορά του κορονοϊού σαν πιθανό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη διεθνώς. Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στην Moody’s Analytics, υποβάθμισε την προβλέψη του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο του 2022 σε 2,2% από 5,2% νωρίτερα.

Οι αναλυτές όσον αφορά το πετρέλαιο στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη σύνοδο των χωρών μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και των εταίρων τους στο ευρύτερο καρτέλ του OPEC+, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 4 Ιανουαρίου.

Στον σχεδιασμό του OPEC+ βρίσκεται η αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής των χωρών του κατά συνολικά 400.000 βαρέλια αργού σε ημερήσια βάση από τις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο στη σύνοδο ο σχεδιασμός θα μπορούσε να αλλάξει.

 

capital.gr

Shares