Σάββατο , 18 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Σε απελπισία για το μεταναστευτικό πρόβλημα ο Μπάιντεν σκέφτεται λύση “α λα Τραμπ”

Στα βήματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οποίος είχε δρομολογήσει την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για την ανάσχεση της αθρόας λαθρομετανάστευσης, βαδίζει τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Το FOX News, σε σχετική του δημοσίευση ανέφερε ότι το USACE, το Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ, θα αρχίσει εκ νέου την ανέγερση του τείχους σε μήκος 13,4 μιλίων, (20,9 χιλιομέτρων) στην περιοχή του ποταμού Ρίο Γκράντε και ειδικότερα στην κομητεία Ιντάλγκο, της Πολιτείας του Τέξας. Οι αγανακτησμένοι κάτοικοι έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση, μαζί με τους πολιτικούς της περιοχής καθώς οι αφίξεις παράνομων μεταναστών έχουν γίνει μάστιγα.

Όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 20 Ιανουαρίου, μία από τις πρώτες αποφάσεις του, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή σχετικού διατάγματος, ήταν η άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής του μεθοριακού φράγματος. Το τείχος χρηματοδοτείται με κεφάλαια του Κογκρέσου.

Mexico urges Honduras to attend and contain the migrant caravans | Atalayar - Las claves del mundo en tus manos

Καραβάνι  λαθρομεταναστών από την Κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ 

Στην ίδια απόφαση Μπάιντεν συμπεριλαμβανόταν και ο τερματισμός μίας ακόμα συμφωνίας του Ντόναλντ Τραμπ με το Μεξικό. Αυτή προέβλεπε την στέγαση των αιτουμένων ασύλου νότια των αμερικανικών συνόρων, (σ.σ. εκτός ΗΠΑ) μέχρι να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ακροάσεις τους.

Εδώ το δημοσίευμα του FOX News:

https://www.foxnews.com/us/biden-administration-to-resume-border-wall-construction-as-crisis-worsens

Το USACE, με μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, προσπάθησε να ανασκευάσει κάπως τα πράγματα. Υποστήριξε ότι οι κατασκευές πραγματοποιούνται επί του ποταμού και όχι στο ίδιο το τείχος. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τα έργα αποσκοπούν στο να “υποστηρίξουν” το πρόγραμμα έργων υποδομής του Οργανισμού Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, (CBP).

Το tweet αναφέρει τα εξής: “Η κατασκευή του τείχους παραμένει σε παύση στο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, (Department of Homeland Security – DHS), αρχίσαμε κρίσιμες εργασίες για την επισκευή του αντιπλημμυρικού αναχώματος στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε. το οποίο ανασκάφηκε για να ανοίξει τον δρόμο για το συνοριακό τείχος. Αυτό το έργο αποκατάστασης δεν θα περιλαμβάνει επέκταση του μεθοριακού φράγματος”.
Where the border wall is under construction - Washington Post
Tα προτεινόμενα από την κυβέρνηση Τραμπ όρια του τείχους στην περιοχή του Ρίο Γκράντε, στο Τέξας 
Εδώ τα σχετικά tweet του Σώματος Μηχανικών του Στρατού:
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προχώρησε και αυτό σε δηλώσεις. Το έργο έχει ως στόχο να “προστατεύσει τις κοινότητες στα σύνορα από φυσικούς κινδύνους που απορρέουν από την προσέγγιση της προηγούμενης διοίκησης για την κατασκευή τείχους στη μεθόριο”, εξήγησαν οι αρχές. “Η συγκεκριμένη προσέγγιση θα απειλούσε την περιοχή με ‘καταστροφικές πλημμύρες'”, καταλήγει το υπουργείο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών, μόλις πριν από έναν μήνα, δημοσιογράφοι του “Project Veritas” αποκάλυψαν πως δεκάδες λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, κρατήθηκαν σε υπαίθριους χώρους έξω από το Μακ Άλεν, τη μεγαλύτερη πόλη της κομητείας Ιντάλγκο. Σε μία άλλη εξέλιξη, στρατιώτες του Μεξικού εντοπίστηκαν στις 12 Μαΐου στις νότιες όχθες του Ρίο Γκράντε, κοντά στο Ντελ Ρίο του Τέξας να συλλαμβάνουν άτομα που αποπειράθηκαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα.
Πηγή: sputnik news
Toυ ειδικού συνεργάτη
Shares