Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Φοβούνται ότι αν χάσουν το Αφγανιστάν δίνουν “γη και ύδωρ” σε Ρωσία και Κίνα

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την προθεσμία της 1ης Μαΐου, εξαιτίας λόγων τακτικής.

Η προθεσμία της πρώτης ημέρας του ερχόμενου μήνα έχει διατυπωθεί ρητά στη συμφωνία που συνήψε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν, στη Ντόχα του Κατάρ, πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Στο έδαφος του Αφγανιστάν βρίσκονται, αυτή τη στιγμή 10.000 άτομα στρατιωτικού προσωπικού, με τις 25.00 εξ αυτών να είναι Αμερικάνοι. Την Τρίτη, ο Άνταμ Σμιθ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προειδοποίησε ότι θα ήταν “επικίνδυνο” να γίνει προσπάθεια για την αποχώρηση του συνόλου των στρατευμάτων σε διάστημα λίγων εβδομάδων.  Οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει ότι θα πυροβολούν τον οποιονδήποτε Αμερικανό βρίσκεται στο Αφγανιστάν μετά την 01/05/2021.

Karen Kwiatkowski (The More Things Changed) | Alternative History | Fandom

Η Κάρεν Κβιατόφσκι

Η πρώην αναλυτής του Πενταγώνου και αντισμήναρχος Κάρεν Κβιατόφσκι μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik τόνισε τα εξής: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενδεχομένως έτοιμες να συνεργαστούν εκ νέου με τους Ταλιμπάν σαν μέρος της στρατηγικής τους να παρεμποδίσουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να αποκτήσουν πρόσβαση σε ενεργειακές αγορές. Ταυτόχρονα, αποβλέπουν στην απόκτηση συμμάχων στον νότο της Ρωσίας.”

Ο Ντάνιελ Λαζάρ

Ο ιστορικός και πολιτικός σχολιαστής Ντάνιελ Λαζάρ υποστηρίζει ότι πολλοί βουλευτές στην Ουάσινγκτον παραμένουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη βάση τους στην Κεντρική Ασία, η οποία τούς προσφέρεται από το Αφγανιστάν, με την ελπίδα να τη χρησιμοποιήσουν σε μία απόπειρά τους να καταστρέψουν την ενότητα της Κίνας.

Index of /maps/middle_east_and_asia

Οι χώρες με τις οποίες συνορεύει  το Αφγανιστάν 

Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης, έχουν προειδοποιήσει τον Μπάιντεν ότι το Αφγανιστάν θα βρεθεί πάλι υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν – και στα χέρια τρομοκρατιών οργανώσεων όπως η Αλ – Κάιντα – αν τα δυτικά στρατεύματα αποχωρήσουν εξ’ ολοκλήρου  από τη χώρα πριν να υπάρξει συμφωνία για τον διαμοιρασμό της εξουσίας.

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

 

Shares