Δευτέρα , 6 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Η Meta του Mark Zuckerberg έχασε 200 δισ. δολάρια σε αξία σε λίγες ώρες

[adrotate group="4"]
ARCHIV – 28.10.2021, Paraguay, Asunción: Das Logo von Meta, der neuen Dachmarke des Facebook-Konzerns, wird auf einem Smartphone angezeigt, im Hintergrund sind die Logos von Facebook, Messenger, Instagram, Whatsapp und Oculus zu sehen. (zu dpa «Facebook-Konzern enttäuscht Anleger mit Quartalszahlen») Foto: Andre M. Chang/ZUMA Press Wire/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

 

Οι μετοχές της Meta κατέρρευσαν έως και 19% την Τετάρτη, αφού ο Mark Zuckerberg παραδέχτηκε ότι η εταιρεία επρόκειτο να χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα υπόλοιπα προτζεκτς με τα οποία ασχολείται.

 

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια εξαλείφθηκαν από την εταιρεία (ανερχόταν στο 1,25 τρισ. δολάρια πριν την πτώση) αφότου δήλωσε ότι η ώθηση στην τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse θα «κάψει» έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά το 2024. Το metaverse είναι ο κόσμος της εικονικής πραγματικότητας του Zuckerberg, ο οποίος υπάρχει μόνο διαδικτυακά και τον οποίο βιώνει κανείς μόνο μέσα από τα ακουστικά και τα γυαλιά της εταιρείας. Το προτζεκτ δεν έχει συγκινήσει καθόλου τους καταναλωτές ή τις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος απευθύνθηκε σε αναλυτές και επενδυτές λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας του για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Τα κέρδη της Meta ήταν αυξημένα, αλλά οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες δαπάνες και οι προειδοποιήσεις ότι θα αποφέρει λιγότερα χρήματα από ό,τι αναμενόταν από τις διαφημίσεις το δεύτερο τρίμηνο, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, προκάλεσαν το sell-off.

Οι μετοχές της Meta έχουν σημειώσει άνοδο 116 τοις εκατό τους τελευταίους 12 μήνες και περισσότερο από 45 τοις εκατό από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό είχε εκτοξεύσει τον Mark Zuckerberg στο νούμερο τρία στη λίστα πλούσιων του Bloomberg. Πριν από την ανακοίνωση, οι μετοχές της Meta ήταν στα 493 δολάρια, αλλά υποχώρησαν έως και 407 δολάρια σε μεταγενέστερες ώρες -με τους επενδυτές να ανησυχούν από ενδείξεις ότι οι δαπάνες αυξάνονταν ξανά.

Το συμβάν αυτό έπληξε άμεσα τον πλούτο του Zuckerberg -ο οποίος πριν από την έκθεση κερδών ήταν στα 166 δισεκατομμύρια δολάρια. Θεωρείται ότι έχασε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε έσοδα 36.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου, αυξημένα κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2021 για τη Meta, η οποία κατέχει το Instagram, το Whatsapp καθώς και το Facebook.

«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία από τις εφαρμογές μας κάθε μέρα και βλέπουμε υγιή ανάπτυξη στις ΗΠΑ», είπε ο Zuckerberg σε αναλυτές στο κάλεσμα των επενδυτών. Ωστόσο, λόγω των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη και το Metaverse, η εταιρεία είπε ότι αναμένει ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για ολόκληρο το έτος 2024 θα κυμαίνονται από 35 έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 30 έως 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αύξησε επίσης τις προβλέψεις για τις συνολικές δαπάνες της σε 96 έως 99 δισεκατομμύρια δολάρια, από 94 δισεκατομμύρια δολάρια σε 99 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Zuckerberg προέτρεψε τους επενδυτές να είναι υπομονετικοί καθώς η εταιρεία του έκανε την κίνησή της προς την τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας ότι το ξεδίπλωμα νέων προϊόντων προτού βγάλουν χρήματα είχε «ιστορικά δει μεγάλη αστάθεια στη μετοχή μας». «Η δημιουργία μιας κορυφαίας τεχνητής νοημοσύνης θα είναι μεγαλύτερο εγχείρημα από τις άλλες εμπειρίες που έχουμε προσθέσει στις εφαρμογές μας και αυτό πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Zuckerberg παρουσίασε την πιο πρόσφατη έκδοση του Meta AI, η οποία τώρα αναπτύσσεται ως ενισχυμένος έξυπνος βοηθός σε όλες τις εφαρμογές του, όπως το Instagram, το WhatsApp, το Messenger και το Facebook. Η τελευταία τεχνολογία της Meta κυκλοφορεί σε περισσότερες από δώδεκα αγγλόφωνες χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτείται από το LLaMA 3, το πιο ισχυρό μοντέλο μεγάλης γλώσσας της εταιρείας, το οποίο η εταιρεία καθιστά διαθέσιμο στους προγραμματιστές ως προϊόν ανοιχτού κώδικα για να δημιουργήσουν τα δικά τους εργαλεία.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν εγκλωβιστεί σε έναν αγώνα δρόμου για να γίνουν ηγέτες της τεχνητής νοημοσύνης, με τη Microsoft, χάρη στη συνεργασία της με τον κατασκευαστή ChatGPT OpenAI, να θεωρείται πρωτοπόρος.

Shares