Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στο έλεος της τζιχάντ – Φρίκη και φόβος…

Είναι μόνο τρία γράμματα: ΣΔΔ. Ωστόσο, είναι αρκετά για να εμπνεύσουν τον τρόμο στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). Γνωστές από το ακρωνύμιο τους, οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις, (Allied Democratic Forces – ADF), είναι μία από τις περισσότερες από 100 ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε αυτήν την περιοχή που βυθίστηκε σε έναν ανεμοστρόβιλο βίας για περισσότερα από είκοσι χρόνια, οι αντάρτες της οργάνωσης ΣΔΔ είναι τώρα μακράν οι πιο θανατηφόροι: από το τέλος του 2019, έχουν κατηγορηθεί για τη σφαγή χιλιάδων πολιτών… Το μενού της τρομοκρατίας δεν σταματά εκεί αλλά περιλαμβάνει επίσης επιδρομές, απαγωγές και κακοποιήσεις κάθε είδους.

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις παραμένουν τυλιγμένες σε μυστήριο. Αρχικά ήταν οι Μουσουλμάνοι επαναστάτες της Ουγκάντα, οι οποίοι “ρίζωσαν” για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια στην ανατολική ΛΔΚ. Από τότε δεν έχουν επιτεθεί στην Ουγκάντα ​​για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, από το 2014, και ακόμη περισσότερο το 2017, έχουν ξεκινήσει επιδρομές πρωτοφανούς βίας στον τομέα Μπένι, (σ.σ της ΛΔΚ). Απολογισμός: 6.000 νεκροί, σύμφωνα με την Επισκοπή του Κονγκό. 

Map of Democratic Republic of Congo

Mία αχανής χώρα…

Σταδιακά, οι αντάρτες μετακινήθηκαν προς την ιδεολογική κατεύθυνση των τζιχαντιστών. Ένα ορόσημο επιτεύχθηκε τον Απρίλιο του 2019: από εκείνη την ημερομηνία, μέρος των επιθέσεων των ΣΔΔ διεκδικείται από το Ισλαμικό Κράτος, (ISIS), (μέσω των συνηθισμένων καναλιών του στα κοινωνικά δίκτυα), το οποίο χαρακτηρίζει την ομάδα ως “επαρχία” του στην Κεντρική Αφρική, (Iscap στα αγγλικά).

Στις 10 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις στον κατάλογο των “τρομοκρατικών οργανώσεων” που συνδέονται με το ISIS. Σε δύο γραπτές ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν στα τέλη Μαΐου, οι αντάρτες μαχητές υιοθετούν την πιο κλασική τζιχαντιστική ρητορική, λέγοντας ότι θέλουν να στοχεύσουν τους “σταυροφόρους”.

En RDC, qui est la rébellion ADF qui sévit dans la région de Beni ?

Στιγμιότυπο από μία επίθεση στο Μπένι

Σε μια επίθεση παρόμοια με πολλές άλλες (για την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επέλεξε να μην δώσει τον τόπο και την ημερομηνία για να προστατεύσει την ασφάλεια των επιζώντων), οι ΣΔΔ συνέλαβε αρκετούς ομήρους, ένας από τους οποίους θανατώθηκε με αποκεφαλισμό. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο αρχηγός των επιτιθέμενων είπε στα Σουαχίλι, στην κυρίαρχη γλώσσα στην Ανατολική Αφρική: “Αν κόψεις τα κεφάλια αυτών των ‘απίστων’ στο όνομα του Αλλάχ, εκείνος θα είναι ευχαριστημένος μαζί σου και θα σε ανταμείψει.”

Οι τζιχαντιστές βελτιώνουν τις μεθόδους τους. Διάφορες πηγές επιβεβαιώνουν τη χρήση  drone παρακολούθησης. “Τα συμβάντα που καταγράφηκαν με τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών έχουν πολλαπλασιαστεί”, σημείωσαν ειδικοί του ΟΗΕ. Σημάδι της ενίσχυσης της εξουσίας τους: για πρώτη φορά, η πόλη Μπένι επλήγη, το Σαββατοκύριακο της 27ης Ιουνίου, από μια σειρά εκρήξεων.  Δύο γυναίκες τραυματίστηκαν σε μια εκκλησία πριν από μια μεγάλη γιορτή και ένας βομβιστής αυτοκτονίας έγινε κομμάτια από τον εκρηκτικό μηχανισμό του μπροστά σε ένα μπαρ. Αυτές οι επιθέσεις διεκδικήθηκαν από το ISIS.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

 

Shares