Τελευταία Νέα

Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ…

Οι ιδιαίτερες και στενές σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας είναι, λοιπόν, ένας ακόμη βασικός παράγοντας που έφερε την πρώτη σε θέση οδηγού όσον αφορά στις κινήσεις που κάνει η Ευρώπη για ζητήματα που απασχολούν έντονα την χώρα μας, όπως το λαθρομεταναστευτικό και το Τουρκολιβυκό σύμφωνο…

Πρόκειται, άλλωστε, για σχέσεις που έχουν τόσο οικονομική όσο και πολιτική διάσταση. Μόνον εμείς θεωρούμε τα
χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, σύνορα της Ευρώπης. Η «Ευρώπη» απέδειξε και στο ζήτημα του λαθρομεταναστευτικού, ότι θεωρεί την Ελλάδα μια buffer zone για την προστασία των δικών της συνόρων.

Κάθε επί μέρους ευρωπαϊκή χώρα –πλην της δικής μας– ενεργεί με βάση τα επί μέρους συμφέροντά της. Η Γαλλία έχοντας παραδοσιακή αντιπαλότητα με την Τουρκία, μας στηρίζει, εννίοτε, με το αζημίωτο του προμηθευτή οπλικών συστημάτων. Πέραν αυτού, πόσο εμπράκτως άμεσα μπορεί να μας στηρίξει; Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστό για
τη φιλοτουρκική του στάση και είναι πρόσφατη η θέση του σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος, η Γερμανία είναι εταίρος της Τουρκίας σε πολλά επίπεδα.

Φροντίζει να εξασφαλίζει τις ενεργειακές της ανάγκες συσφίγγοντας τις σχέσεις της με τη Ρωσία -εκνευρίζοντας τους
Αμερικάνους- και προφανώς ενδιαφέρεται για τη μεταφορά φτηνού αερίου μέσω της Τουρκίας. Επίσης όσον αφορά δε τις συναλλαγές μεταξύ αυτών των δύο χωρών, για να καταλάβει ακόμα και ο πιο αδαής ποια είναι τα συμφέροντα της Γερμανίας και ποιόν θα βοηθήσει – ενισχύσει σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο Ελλάδος-Τουρκίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι εκτός των οπλικών συστημάτων τα οποία παρέχει η Γερμανία στην Τουρκία, η γερμανική  ThyssenKrupp Marine Systems (ΤΚΜS) ετοιμάζεται να παραδώσει έξι υποβρύχια όπως αποκαλύπτει το ARD.

Με αυτόν τον τρόπο οι ¨φίλοι¨ μας Γερμανοί εξουδετερώνουν ουσιαστικά το πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας παρέχοντας τους τα τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχια, που μόνο η Ελλάδα διέθετε μέχρι σήμερα. Οι δε εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 είχαν αξία 250
και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Συνεχίζοντας με τις εμπορικές συναλλαγές, στην Τουρκία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 7.000 γερμανικές εταιρείες, επενδύοντας σχεδόν 13 δισ. ευρώ σε εργοστάσια, καταστήματα και γραφεία (πχ Hugo Boss, Mercedes κ.α).
Καταλήγοντας λοιπόν, η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και σε καμία περίπτωση δεν θα σταθεί απέναντι της και δεν θα διακινδυνέψει να χαθούν συμφωνίες εκατομμυρίων.

Shares