Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Guardian: Πώς η Βρετανία «διώχνει» τους Ευρωπαίους πολίτες από τη χώρα

Σύμφωνα με τον Guardian, οι πολίτες της ΕΕ δέχονται οικονομικά κίνητρα για να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, μήνες πριν από την προθεσμία για να υποβάλουν αίτηση για «καθεστώς εγκατεστημένου πολίτη»…

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι πολίτες της ΕΕ έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών της κυβέρνησης, όπου η οικονομική στήριξη προσφέρεται ως ενθάρρυνση για την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους.

Οι πληρωμές μπορούν να περιλαμβάνουν πτήσεις και μέχρι 2.000 λίρες σε έξοδα επανεγκατάστασης. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει ορισμένους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψουν τη χώρα οικειοθελώς.

Τα άτομα που εργάζονται για να βοηθήσουν τους ευάλωτους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι η προσφορά χρημάτων για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να τα ενθαρρύνει να εγγραφούν για μόνιμη κατάσταση. Η προθεσμία για τους Ευρωπαίους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποβάλουν αίτηση για το σύστημα διακανονισμού της ΕΕ είναι η 30ή Ιουνίου.

Ο Μπέντζαμιν Μόργκαν, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα για τα δικαιώματα των αστέγων της ΕΕ στο Κέντρο Δικαίου Δημοσίου Συμφέροντος, δήλωσε: «Είναι σαφές από τις υποθέσεις μας ότι ορισμένοι από τους πιο ευάλωτους πολίτες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη επιλύσει το καθεστώς τους. Τα εμπόδια στην εφαρμογή και οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων παραμένουν σημαντικοί παράγοντες. Αυτές οι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες υπονομεύουν σοβαρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τα δικαιώματα των ευάλωτων Ευρωπαίων θα προστατευθούν μετά το Brexit.»

Πρόσφατη έρευνα του Κοινού Συμβουλίου για την ευημερία των μεταναστών (JWCI) προειδοποίησε ότι χιλιάδες Ευρωπαίοι εργαζόμενοι κινδύνευαν να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες που πληρούν σήμερα βασικούς ρόλους των εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας, καθώς και εκείνων που εργάζονται στον τομέα των κατασκευών, μεταποίησης και στη γεωργία, κινδυνεύουν να χάσουν το νομικό τους καθεστώς.

Πηγή: Guardian.

Shares