Κυριακή , 19 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Γάζα: Στο τραπέζι η πρόταση εκεχειρίας – Έτοιμο το Ισραήλ για ευρεία επίθεση στη Ράφα

Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός – Εξετάζει την πρόταση το Ισραήλ ενώ παράλληλα είναι με τα δάχτυλο στη σκανδάλη για μια ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διπλωματικές διεργασίες μετά την αποδοχή της Χαμάς, της πρότασης της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε δήλωσή της πως ο επικεφαλής της, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε την πρότασή τους.

Η απόφαση αυτή έβγαλε αργά το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα τον κόσμο στους δρόμους στη Ράφα. «Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον θεό», μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, λέοντας πως «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.
Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

«Αλαλούμ» με την θέση του Ισραήλ

Ένα «θρίλερ» εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση στηΜέση Ανατολή και συγκεκριμένα, στο μέτωπο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.

Μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης πως αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο και το Κατάρ, η ισραηλινή πλευρά απέρριψε αυτήν την προοπτική.

Αξιωματούχοι του IDFανέφεραν πως η Χαμάςσυμφώνησε σε όρους που παρουσίασε μονομερώς η Αίγυπτος, δίχως να έχει ενημερωθεί το Ισραήλ. Μάλιστα, αξιωματούχος τούς χαρακτήρισε ως «απαράδεκτους», μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Στη συνέχεια όμως , Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που υποβλήθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ και την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι αποδέχθηκε.

«Έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Βομβαρδισμοί με νεκρούς τη νύχτα στη Ράφα

Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην πόλη, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης του Πάσχα.
Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο βρίσκεται στη Ράφα, έκανε γνωστό πως διακομίστηκαν σ’ αυτό «πέντε μάρτυρες και πολλοί τραυματίες» έπειτα από σειρά νυχτερινών βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, η Ράφα συνεχίζει να είναι θέατρο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Το παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ εκτόξευσε ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ δήλωσε απόψε πως εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει το πρώτο κύμα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στην πόλη Ράφα και της έγκρισης από τη Χαμάς ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός.

«Στοχεύσαμε με ομοβροντία ρουκετών την Σντερότ, το κιμπούτς Νιρ Αμ και άλλους οικισμούς στην περίμετρο της Γάζας», μια ζώνη του Ισραήλ που βρίσκεται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση σε μια ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι σειρήνες ήχησαν στις ζώνες γύρω από τη λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ θα προχωρήσει στην επιχείρηση στη Ράφα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιό του ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στην νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας, Ράφα, προκειμένου να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει τους υπόλοιπους πολεμικούς στόχους της χώρας.

«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους υπόλοιπους στόχους του πολέμου», ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

«Παράλληλα, αν και η πρόταση της Χαμάς είναι μακράν των αναγκαίων απαιτήσεων του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές ούτως ώστε να εξαντλήσει την πιθανότητα εξεύρεσης μιας συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς στο Ισραήλ», αναφέρεται παράλληλα στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» τη συμφωνία της Χαμάς

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως «εξετάζει» τη συμφωνία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα.

Απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς. Δήλωσε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτό.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι απολύτως η καλύτερη έκβαση όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για τον παλαιστινιακό λαό. Και δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για αυτή την έκβαση», πρόσθεσε ο Κέρμπι.

Ανοίγει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα θα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης τη «σαφή θέση του για τη Ράφα» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

newsbomb.gr

Shares