Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Fed: Απομακρύνεται νέα αύξηση των επιτοκίων

Τρεις εβδομάδες πριν το επόμενο ραντεβού του συμβουλίου, τρία στελέχη της κρίνουν πως δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για νέα τροποποίηση στα επιτόκια


Ανακρούουν πρύμναν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κρίνοντας πως δεν υπάρχει πλέον σημαντική ανάγκη για νέες αυξήσεις στα αμερικανικά επιτόκια, γεγονός βέβαια που συνέβαλε καθοριστικά στο θετικό κλίμα που επικρατεί στη Wall Street σήμερα.

«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αυξήσουμε άλλο τα επιτόκια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ραφαέλ Μπόστικ, μιλώντας στη σύνοδο του Συνδέσμου των Αμερικανικών Τραπεζών.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής Fed της Ατλάντα που είναι από τους «σκληρούς» του συμβουλίου υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική είναι επαρκώς περιοριστική και μάλιστα πως μέρος της επίδρασης των μέχρι τώρα αυξήσεων δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή ακόμη από την αγορά.

Εάν τα στοιχεία αλλάξουν «μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αύξηση (των επιτοκίων), αλλά για την ώρα αυτό δεν είναι στις προβλέψεις μου» επεσήμανε.

Μάλιστα, αν και η περιοριστική πολιτική θα επιβραδύνει την οικονομία, προέβλεψε ότι το σενάριο της ύφεσης θα αποφευχθεί, αν και ο πόλεμος στο Ισραήλ αποτελεί έναν παράγοντα αβεβαιότητας για την αμερικανική αλλά και παγκόσμια οικονομία που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις αγορές και τις επενδύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν επίσης, τόσο η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, όσο και ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου και στενός σύμμαχος του Τζερόμ Πάουελ, Φίλιπ Τζέφερσον, οι οποίοι υιοθέτησαν την άποψη πως η αύξηση των μακροχρόνιων επιτοκίων έχουν καταστήσει τον δανεισμό πολύ ακριβό, κάτι που θα βοηθήσει στην αποθέρμανση του πληθωρισμού, χωρίς απαραιτήτως να χρειάζονται νέες παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα.

«Εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια παραμείνουν αυξημένες, θα υπάρξει μικρότερη ανάγκη για άνοδο του βασικού επιτοκίου από την Fed» σχολίασε η Λόγκαν, που είναι και μέλος της FOMC με δικαίωμα ψήφου.

Από την πλευρά το ο Τζέφερσον πρόσθεσε επίσης πως ο πλήρης αντίκτυπος από τις μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν γίνει πλήρως αντιληπτές στην πραγματική οικονομία, κάτι που, όπως εξήγησε, το συμβούλιο θα πρέπει να λάβει υπόψη στα επόμενα βήματα του.

Θυμίζουμε πως από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο συνολικά 11 φορές, από σχεδόν μηδενικά επίπεδα στο εύρος του 5,25% με 5,50%. Και πλέον τρεις περίπου εβδομάδες πριν την επόμενη συνεδρίαση της, την 1η Νοεμβρίου, οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ότι το συμβούλιο θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής, ειδικά δε, μετά και τις πιέσεις που θα φέρει στις οικονομίες ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Το εργαλείο FedWatch Tool της CME που καταγράφει τις τάσεις στην αμερικανική αγορά και τους traders έχει ανεβάσει πλέον στο 88,3% τις πιθανότητες διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επικείμενα, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Τράπεζας.

Πηγή: newmoney.gr

Shares