Τετάρτη , 29 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

«Έχουμε έτοιμη απάντηση, αν πάρετε τα περιουσιακά μας στοιχεία»: Η Ρωσία προειδοποιεί την Ευρώπη

Σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη ότι η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει νομοθεσία για να αντιδράσει σε πιθανές κυρώσεις από τη Δύση.

Αυτό θα συμβεί εάν κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων, και χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθεί η Ουκρανία.

Αυτή η κίνηση έρχεται ύστερα από την απαγόρευση των συναλλαγών με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Αυτή η ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη Δύση.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν για να υποστηριχθεί η Ουκρανία. Ωστόσο, μερικοί τραπεζίτες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός επικίνδυνου προηγούμενου.

Το Σάββατο, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοθεσία που περιλαμβάνει ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αν και η πλειονότητα αυτών των περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην Ευρώπη.

«Έχουμε κι εμείς μια έτοιμη απάντηση», φέρεται να δήλωσε η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Έχουμε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αμέσως, σχετικά με μέτρα αντιποίνων».

«Και οι Ευρωπαίοι θα χάσουν περισσότερα από εμάς», τόνισε η Ματβιγιένκο, η οποία είναι μέλος του ισχυρού ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ματβιγιένκο δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για το ποια θα είναι η απάντηση για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που εξακολουθεί να συζητείται στη Δύση.

Μια επιλογή, που συζητείται από τη Δύση, είναι να κατασχεθούν τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να κατασχεθούν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του θα αντέβαινε σε όλες τις αρχές της ελεύθερης αγοράς που διακηρύσσει η Δύση και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο και το ευρώ, ενώ θα απέτρεπε τις παγκόσμιες επενδύσεις και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στις δυτικές κεντρικές τράπεζες.

Η Ρωσία έχει επίσης δηλώσει πως θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον οποιασδήποτε κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Βιατσεσλάβ Βολόντιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ρωσία έχει λόγους για να κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία μετά την κίνηση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Βολόντιν δήλωσε πως από τα 280 δισεκ. δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό, μόνο 5 ως 6 δισεκ, δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ περίπου 210 δισεκ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ.

ieidiseis

Shares