Τρίτη , 30 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Αϋπνία: Η λύση στο πρόβλημα πίσω από μια καθημερινή συνήθεια

Η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα που ακούγεται όλο και πιο συχνά σε έναν διαρκώς επιταχυνόμενο κόσμο, γεμάτο στρες και υποχρεώσεις.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, αναζητώντας ανακούφιση σε διάφορες προτεινόμενες μεθόδους, όπως ο διαλογισμός ή τα συμπληρώματα διατροφής. Κι όμως, ίσως η λύση να είναι πιο απλή, επισημαίνει μια ομάδα ερευνητών σε μια νέα δημοσίευση στο BMJ Open, σύμφωνα με την οποία η τακτική άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αϋπνίας. Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, αυτό το μοτίβο δραστηριότητας υποστηρίζει επίσης την επίτευξη των συνιστώμενων 6-9 ωρών ύπνου καθημερινά.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα όχι μόνο ενισχύει τη συνολική υγεία, αλλά είναι επίσης ιδιαίτερα ευεργετική για την ποιότητα του ύπνου, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της χρόνιας αϋπνίας. Ωστόσο, έως τώρα δεν είχε αποσαφηνιστεί πλήρως κατά πόσο παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το βάρος (ΔΜΣ), η γενική φυσική κατάσταση, η γενική υγεία και το είδος της άσκησης συμβάλλουν σε αυτή τη συσχέτιση, γι’ αυτό και οι επιστήμονες ήθελαν να διερευνήσουν περισσότερο αυτό το πεδίο.

Για το λόγο αυτό, οι μελετητές αξιοποίησαν μια ομάδα 4.399 μεσηλίκων (2.085 ανδρών και 2.254 γυναικών) από την Ευρωπαϊκή Κοινοτική Έρευνα για την Αναπνευστική Υγεία (από 21 κέντρα σε 9 ευρωπαϊκές χώρες), αναλύοντας την εβδομαδιαία συχνότητα, ένταση και διάρκεια της άσκησης και τη συσχέτισή της με τα συμπτώματα αϋπνίας, τη διάρκεια του ύπνου και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συχνότητα και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας κατά την έναρξη της έρευνας, αλλά και 10 χρόνια αργότερα, οπότε κι έδωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με συμπτώματα αϋπνίας, τη διάρκεια του ύπνου και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσοι ασκούνταν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για μία ώρα ή περισσότερο κατηγοριοποιήθηκαν ως σωματικά ενεργοί.

 

ygeiamou.gr

Shares