Δευτέρα , 25 Ιανουαρίου 2021

Αποκάλυψη: Oι μυστικές δραστηριότητες της SADAT – Πώς υλοποιεί τα σχέδια του Ερντογάν

Η δράση της μισθοφορικής εταιρείας του Ερντογάν


Προκειμένου να αποκτήσει μια στρατηγικά σημαντική θέση στον επανασχεδιασμό της Μέσης Ανατολής και τη μεταβαλλόμενη διεθνή ισορροπία και να πραγματοποιήσει τις οθωμανικές του φιλοδοξίες, το 2012 το τουρκικό κράτος άρχισε να εκπαιδεύει παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Μία από τις τουρκικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την οργάνωση μισθοφορικών δυνάμεων είναι η SADAT (Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş).

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τον Τούρκο ισλαμιστή απόστρατο Ταξίαρχο Adnan Tanrıverdi.

Η SADAT συνδέεται άμεσα με τους συμβούλους του Τούρκου Προέδρου και διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική μυστική υπηρεσία πληροφοριών, την MIT.

Ο Gülnur Ayba, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις μεταξύ MIT και SADAT.

Ταυτόχρονα, ο Ayba είναι γνωστός για την εγγύτητά του με τον Πρόεδρο της Αυτόνομης Περιφέρειας του Κουρδιστάν (Νότιο Κουρδιστάν), Nêçîrvan Barzanî.

Πότε και πώς ενεργοποιήθηκε η SADAT στο Β. Ιράκ;
Η εταιρεία SADAT δημιούργησε την πρώτη της βάση το 2017 στην κουρδική επαρχία του Β.Ιράκ, Dohuk, όπου και δραστηριοποιείται μέσω των εταιρειών TIKA, HAKSIAD και ORSAM.

Αυτές οι εταιρείες που συνδέονται με τη SADAT προσλαμβάνουν επίσης υπαλλήλους για την τουρκική μυστική υπηρεσία πληροφοριών, την ΜΙΤ.

Οι ειδικές μονάδες «Hêza Gulan» και «Roj-Peshmerga» που συνδέονται με το ENKS (Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο), σημειωτέον ότι και οι δύο υπόκεινται στο KDP (Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και στην οικογένεια Μπαρζάνι, εκπαιδεύτηκαν από στρατιωτικούς ειδικούς της SADAT στο Ντόχουκ και συγκεκριμένα στην περιοχή Xenz.

Μετά την εκπαίδευσή τους, η SADAT ενσωμάτωσε τη μονάδα «Hêza Gulan» στο FSA (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) για να τη χρησιμοποιήσει για την καταπολέμηση του καθεστώτος του Άσαντ, με την ονομασία «Selahedîn û Farûq-Einheit».

Οι δραστηριότητες της SADAT συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η SADAT εκπαίδευσε δυνάμεις για λογαριασμό της Τουρκίας οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν όχι μόνο για να αναπτυχθούν στο Κουρδιστάν και τη Συρία, αφού χιλιάδες μέλη αυτών των μονάδων πολέμησαν στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν

Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις που πολέμησαν κάτω από το έμβλημα της FSA στα Afrin, Girê Spî και Serêkaniyê εκπαιδεύθηκαν και οργανώθηκαν επίσης από τη SADAT.

Ομοίως, το «Roj-Peshmerga» έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση από την εταιρεία SADAT για την καταπολέμηση του PKK στις ορεινές περιοχές Xakûrkê, Zap και Garê.

Οι σχέσεις μεταξύ της μονάδας «Hêza Gulan» και της SADAT
Επισήμως η μονάδα «Hêza Gulan» εξαρτάται από το Υπουργείο Peshmerga του Β. Ιράκ.

Στην πραγματικότητα, είναι μια ειδική στρατιωτική μονάδα του KDP και της οικογένειας Barzani, η οποία λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την εταιρεία SADAT και δημιουργήθηκε για να πολεμήσει τους Κούρδους του PKK.

Η μονάδα λαμβάνει υποστήριξη από τη μυστική υπηρεσία του KDP «Parastin».

Όταν το KDP έστειλε ένοπλες δυνάμεις στη νότια κουρδική περιοχή Garê στις 25 Οκτωβρίου αυτές ήταν μέλη του «Hêza Gulan» και του «Roj-Peshmerga».

Η τοποθέτησή τους στο Garê από τότε προκάλεσε μεγάλη ένταση στην περιοχή.

Σχέσεις μεταξύ της SADAT και των Τουρκμένων στο Kirkuk
Η πόλη του Κιρκούκ είναι μια από τις πιο ασταθείς περιοχές στο Β. Ιράκ και η SADAT χρησιμοποίησε την πολιτική αστάθεια και την έλλειψη ασφάλειας στο έδαφος για να οργανωθεί στο Kirkuk.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τις επαφές της σε τους τουρκμένους για τη δημιουργία και την εκπαίδευση παραστρατιωτικών δυνάμεων πλησίον εκεί.

Αυτές οι παραστρατιωτικές δυνάμεις τουρκμένων χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στην κουρδική περιοχή Xûrmatûyê του Β.Ιράκ, ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα εντάσεις μεταξύ του κουρδικού και τουρκμενικού πληθυσμού της περιοχής.

Προκειμένου να κερδίσουν τον τουρκικό πληθυσμό, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της SADAT ανύψωσαν επίσης μια σημαία του ΡΚΚ σε ένα νεκροταφείο του Τουρκμενιστάν στο Κιρκούκ.

 

Πηγη:pentapostagma/Παναγιώτης Νάστος

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares