Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 εθεάθη κοντά στην κεντρική βάση των Ρώσων στη Συρία! Ποιος ο ρόλος των ελληνικών μαχητικών…

Ένα βαρύ βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 Stratofortress των ΗΠΑ βρέθηκε κοντά στη ρωσική στρατιωτική βάση Hmeimim στην επαρχία Λατάκια, στα βορειοδυτικά της Συρίας, ανέφερε την Κυριακή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Lenta.Η Hmeimim είναι η βασική βάση της Ρωσίας για αεροπορικές επιδρομές σε ομάδες ανταρτών στη Συρία – οι οποίες επέτρεψαν στις δυνάμεις του προέδρου Bashar al-Assad να ανακάμψουν το χαμένο έδαφος.

Το B-52 πέταξε πάνω από το νότιο τμήμα της Ελλάδας και δίπλα στην Κύπρο – κοντά στη συριακή επαρχία Latakia, όπου βρίσκεται η βάση του Hmeimim. Η ακριβής διαδρομή του βομβαρδιστικού είναι άγνωστη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα κατευθυνόταν κατά μήκος των συριακών συνόρων στην Ιορδανία.

Από την Ελλάδα μέχρι την Κύπρο το βομβαρδιστικό συνοδευόταν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΡΙΚ, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 πέταξε συνοδεία δύο ελληνικών F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης του Ακρωτηρίου Σούδας (Κρήτη) στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας.

Η επιχείρηση-άσκηση λέγεται «Global Thunder 20» και έχει να κάνει και με αποστολή επιτήρησης των Αμερικανών στη Συρία. Είχαν εισέλθει στην περιοχή της Κύπρου από την περιοχή του Ακάμα, μετέβησαν ανοικτά του κόλπου του Αποστόλου Ανδρέα και πέταξαν για τη Συρία. Ακολούθως επέστρεψαν από την περιοχή ανοικτά της Λεμεσού και πήγαν προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, δεν πρόκειται για πολεμική επιχείρηση, αλλά για επίδειξη προβολής ισχύος των ΗΠΑ στη Συρία και είναι η πρώτη φορά που ελληνικά μαχητικά συνοδεύουν αμερικανικό για τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Εξάλλου, η τελευταία φορά που βομβαρδιστικά Β-52 των ΗΠΑ πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας ήταν στις 18 Μαρτίου του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Defence Blog

onalert

Shares