Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

Αγρότες – Σάρωσαν την πρωτεύουσα και περιμένουν νέα μέτρα από την κυβέρνηση

[adrotate group="4"]
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IN TIME

Ήρθαν, «όργωσαν» και περιμένουν την «σπορά» των κυβερνητικών αντιδράσεων οι τουλάχιστον 6.000 αγρότες οι οποίοι κατέκλυσαν με συντεταγμένο τρόπο το κέντρο της πρωτεύουσας με 200 τρακτέρ και μηχανήματα.Η Κυβέρνηση εκτιμά πως το αγροτικό κίνημα θα εκτονωθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το πετρέλαιο, εφόσον το επιτρέψει ο προϋπολογισμός.

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω και οι αγρότες το ξέρουν» διαμηνύουν Κυβερνητικά στελέχη και λένε στο CNN Greece πως «ό,τι είναι να κάνουμε το κάναμε». Εκτιμούν πως οι αγρότες δεν θα παραμείνουν στην Αθήνα και θα επιστρέψουν στα χωράφια τους. Οι ίδιοι, βέβαια, επιμένουν πως εάν δεν δοθεί λύση στα προβλήματά τους ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. Την Πέμπτη, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν όλοι για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

 

Παράθυρο για νέα μέτρα τον Ιούνιο ή στη ΔΕΘ
Κυβερνητικά στελέχη στέλνουν όμως ένα πλάγιο μήνυμα στους αγρότες που βρίσκονται ετοιμοπόλεμοι πάνω στα τρακτέρ. Διαμηνύουν πως υπάρχει μια «θετική πρόθεση» από την Κυβέρνηση να γίνει κάτι καλύτερο και για το αγροτικό πετρέλαιο, που αποτελεί το βασικότερο αίτημα των αγροτών.

Αυτό που λένε στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι πως μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Δείχνουν προς τον Ιούνιο και τονίζουν πως αν υπάρξει χώρος ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση θα εξετάσει και αυτό το αίτημά τους. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως αυτό το είπε κεκλεισμένων των θυρών και ο πρωθυπουργός στους 15 εκπροσώπους των μπλόκων, οι οποίοι βρέθηκαν πριν μία εβδομάδα στο Μαξίμου. Ο Ιούνιος βέβαια σαν χρονικό ορόσημο δεν είναι καθόλου τυχαίος: αφενώς δίνει έναν άμεσο ορίζοντα στους αγρότες, αφετέρου είναι πριν τις ευρωεκλογές…

Γαλάζια στελέχη με απόλυτη γνώση του δημοσιονομικού περιθωρίου έλεγαν όμως στο CNN Greece πως περισσότερο πιθανό είναι να ακούσουμε κάτι νεότερο για το ζήτημα από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και πως αν δινόταν κάτι στους αγρότες στα όρια του προϋπολογισμού τώρα, τότε οι απαιτήσεις δεν θα σταματούσαν πουθενά, από κάθε κοινωνική ομάδα.

Συνάντηση για τη Θεσσαλία την επόμενη εβδομάδα
Αγρότες από τη Θεσσαλία έλεγαν στο CNN Greece μετά το χθεσινό συλλαλητήριο πως προγραμματίζεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ινδία, ειδική συνάντηση για ζητήματα που αφορούν τον κάμπο, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Οι βασικές προτεραιότητες για τη Θεσσαλία είναι η αναγέννηση της αγροτικής
παραγωγής που καλύπτει το 23% της φυτικής και το 18% της ζωικής παραγωγής της
χώρας, το συντομότερο δυνατόν, τονίζουν Κυβερνητικοί παράγοντες και επισημαίνουν ότι θα ξεκινήσει και ξεκινήσει και η υλοποίηση του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80€. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000
στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.

 

 

Αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική
Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους διαμηνύει πλέον πως και ο ίδιος θα δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τα έξι σημεία στα οποία ζητά παρέμβαση η Αθήνα ατύπως έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τις Βρυξέλλες και μένει το επίσημο σκέλος.

Μεταξύ αυτών είναι οι αλλαγές για τις άμεσες ενισχύσεις και παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκ. ευρώ.

 

Συμμαχία
Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα θα λάβει χώρα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και αμέσως μετά θα συνέλθει η EUMed9 σε δείπνο εργασίας η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Αυτή η υπουργική συνάντηση δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανάγκες των κοινοτήτων μας στον αγροτικό και αλιευτικό τομέα σε πείσμα των αλλεπάλληλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τονίζουν οι 9 υπουργοί.

Τη δέσμευσή τους για την ανάγκη απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9.

 

cnn.gr/Χρύσανθος Κοσελόγλου

Shares